Бомбардировачът "Су-24, който днес Турция свали, е главна ударна сила на руската авиация, нанасяща въздушни удари в Сирия.

Крилете му имат изменяема стреловидност. Заради носа си машината е известна и с прякора "Фехтовача".

Евгений Фелснер

Предназначението на "Су-24" е да нанася ракетно-бомбени удари по всяко време на денонощието, при всякакви, дори най-тежки метеорологични условия, включително на малка височина.

Негов главен конструктор е съветският инженер Евгений Фелснер (1905-1989).

"Су-24" извършва първия си полет през 1976 г.

От 2008 г. бомбардировачът е снабден със специална изчислителна подсистема СВП-24 "Хефест". Благодарение на нея той вече много по-лесно открива и унищожава целите.

Моделът "Су-24М" може да лети на малка височина, като заобикаля релефа на местността. Той може да поразява както наземни, така и надводни цели с използване на най-различен арсенал боеприпаси, включително управляеми авиационни бомби.

Максималната скорост на бойната машина е 1250 километра в час. Той може да лети без презареждане до 2775 километра. Има два турбореактивви двигателя, като тягата на всеки от тях е 11 200 килограма в секунда.

"Су-24" е паркиран в руската база "Хмеймим" край
сирийското пристанище Латакия. Снимка БГНЕС

"Су-24" е въоръжен с оръдие калибър 23 милиметра. Той може да носи на до 8 гнезда ракети "въздух-земя" и "въздух-въздух", управляеми и свободно падащи авиационни бомби, а също така неуправляеми авиационни ракети. Самолетът може да носи и тактически ядрени бомби.

В момента "Су-24" е на въоръжение във военновъздушните сили на Русия, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Украйна.