Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу народния представител от ГЕРБ Методи Андреев.

В него главният прокурор твърди, че Андреев е оказвал натиск върху бившия директор на Областната дирекция на полицията (ОДП) в Пловдив Пламен Узунов.

Методи Андрев вече е получил писмото. Пред Клуб Z каза, че в него пишело как той имал кандидат за поста началник на РПУ-Първомай, притискал Узунов като му съобщавал за нередности“, а накрая „повишил тон, разговорът приключил със заплаха, „че ще отнесе въпроса по-нагоре“.

Депутатът от ГЕРБ единствен от своята парламентарна група се включи в организираната от инициативата „Правосъдие за всеки“ кръгла маса в Народното събрание за съдебната реформа. Андреев изрично подкрепи предложенията на Инициативата, които включват намаляване на мандата на главния прокурор и въвеждане на отчетност за позицията, над която според покойния Иван Татарчев „е само Господ“.

Това е заради подкрепата ми за „Правосъдие за всеки“, бяха първите думи на Методи Андреев, когато чу за случая. „Появата ми на вчерашната кръгла маса на „Правосъдие за всеки“ и подкрепата за тази инициатива – така си обяснявам това действие на главния прокурор.“

По време на въпросното събитие министърът на правосъдието Христо Иванов каза, че „има усещане за боязън да се говори на тема прокуратура“, а съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев - „всяка парламентарна група има членове, зависими от прокуратурата“.

 

Какъв е случаят?

 

В писмото си до Комисията по конфликт на интереси главният прокурор Сотир Цацаров е споменал, че то е във връзка с преписка за нарушения в РПУ-Първомай. По време на разпит освободеният вече шеф на ОДП-Пловдив Пламен Узунов споменал за натиск от Андреев.

Преписката обаче била прекратена от Софийската градска прокуратура още на 10 ноември с отказ от образуване на досъдебно производство.

На какво основание тогава главният прокурор пише писмо до Комисията и казва, че съм бил нарушил с поведението си членове 138, 139 и 141, ал.3 от Правилника на Народното събрание?“, попита Андреев.

Цитираните членове са:

138. Народният представител осъществява своите правомощия при зачитане на върховенството на закона и защитата на обществения интерес, като се ръководи от принципите на необвързаност с частни интереси, откритост, отчетност и прозрачност.

139. Народният представител се отнася с дължимото уважение към гражданите, независимо от политическите им пристрастия, служебното им положение и изразяваното от тях мнение. 

141. (3) Народният представител не може да предприема действия, които накърняват принципа на разделението на властите и независимостта на държавните органи.

Сотир Цацаров предлага на председателя на Комисията Валентин Николов да сезира колегите си за „извършено нарушение“.

Да, оказвал съм натиск и аз това не го криех. В Първомай имаше организирана престъпна група. Дадох тези сигнали, отидоха, установиха и какво стана в РПУ-Първомай? Всички видяха!“

На 16 септември шефовете на полицейските управления в Първомай и Асеновград бяха арестувани. Обвиненията: „покровителстват едрия бизнес, а битовите престъпления били подминавани като маловажни“. По-късно областният директор Узунов също бе сменен.

Няколко пъти говорих с бившия директор. Каза, че ще прави проверка. После каза, че проверката била неуспешна, нямал повече информация. Аз му пратих човек, да му дава информация, даде му още информация. Най-накрая се разбра, че няма да стане и цялата информация дадох на министърката Румяна Бъчварова“, обясни днес Андреев.

Единственото обяснение на депутата за това действие на главния прокурор е подкрепата му за по-радикална съдебна реформа.

"Къде е моят конфликт на интереси? Да ми кажат – някой роднина ли съм предложил, братовчед ли, съпруга ли? Да ми кажат!"