Фронтове му дайте на министър Москов. Ще се въоръжи с аргументи, ще се опълчи на врага и ако трябва целият здравен сектор ще взриви, но ще излезе победител. Кому са нужни "реформи на нож" обаче, така и никой не разбра.   

"Отново ще си отворя фронт и ще се скарам с някого, но нека да си кажа".  

В този дух само за година Петър Москов успя да обяви война на почти всички представители на здравния сектор и сам се озова в центъра на враждебна среда, която вече се обръща срещу него. Никой не говори директно против Москов, но е факт, че той все по-трудно защитава камарата промени, с които все още се надява да приключи мандата. Съсловието малко по малко обръща гръб на своя реформатор и все по-смело споделя недоволството си от промените.  

"Няма да допуснем намаляване на цени на медицински дейности или изхвърляне на съсловните организации от договарянето на обеми", не отстъпва вече повече от месец председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев.  

Протестът на лекарите е срещу намерението здравната каса да получи ексклузивни права при разпределянето на собствените си средства, като процесът се регулира от представителите на държавата в управителните й органи. Какво по-хубаво от това решенията да се взимат еднолично, без протести на лекари и пациенти и напълно в интерес на държавната хазна. Проблемът е, че всичко това не само противоречи на обществената функция на публичния фонд, но и на практика национализира здравните вноски на няколко милиона българи. Парите в касата не са част от държавния бюджет (защото за медицинското обслужване се харчат осигуровките, които хората сами са внесли) и не би трябвало да се управляват само от държавата. Това обаче е мнението само на пациентските и съсловни организации.  

"Скандален законопроект! Такава регулация никога не е съществувала на свободния пазар", скочиха наскоро и аптекарите срещу създаването на аптечна карта, която да "сортира" търговците на дребно в страната.  

От предлаганите промени в Закона за лекарствата става ясно, че в бъдеще разкриването на нови обекти ще става при строги правила и само ако в близост няма конкуренция. Идеята е да се спре бумът на аптеки в големите градове и да се осигури достъп до лекарствата в малките населени места. Със задачата обаче отново се заема държавата и по-конкретно специална комисия в Министерството на здравеопазването, в която също има собственици на аптеки. И проблемът не е в желанието на администрацията да сложи повече ред в съществуващия хаос, а в поредните й опити да регулира частен сектор, който винаги се е управлявал на принципа на търсенето и предлагането.   

"С всички промени в здравните закони се концентрира изключително голяма власт в ръцете на здравния министър, особено по отношение на разплащанията. Той еднолично ще решава коя болница да бъде финансирана и точно тази власт не бива да му се дава", категорични са и представителите на частните и общински лечебни заведения.  

Те пък оспорват методиката за съставяне на Националната здравна карта, която ще фиксира броя на лечебните заведения по области и ще определя кои от тях ще работят със здравната каса. Критериите за подбор отново ще се пишат от министъра, окончателните решения пък ще се взимат от правителството, и е почти сигурно, че с предимство ще бъдат държавните клиники.  

Политиката на министър Москов обаче беше ясна още от самото начало. Помните ли уволнението на един от малкото директори на държавни болници без загуба д-р Дечо Дечев, последвано от гръмката фраза "Махам всеки директор, критикувал реформата"? Още тогава здравният министър ясно заяви, че ще използва цялата си власт без компромиси, защото другите просто нямат думата. Не случайно любимите му фрази бяха "Аз съм принципал", "държавата като собственик", "министърът е работодател", "единствен стопанин".  

"Когато една държава има претенцията да осигури адекватна и качествена политика в сферата на здравеопазването, тя трябва да вземе и съответните мерки", сподели неотдавна визията си самият Москов, без нито за миг да крие истинските си намерения в сектора.   

Опита се да ги осъществи още с първите промени в Закона за здравното осигуряване, които предлагаха по-голяма държавна квота в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Предложението не мина нито в парламентарната здравна комисия, нито в пленарната зала, но идеята беше всички решения на ведомството (и най-вече разпределянето на публичните средства) да бъдат под контрола на държавата. За сметка на това Министерският съвет получи правото да одобрява промени в здравните поднормативни актове, а Москов - възможността да изготви всички методики и критерии за контрол на процесите в сектора.  

Скоро след това се появи и "авторския" му проект за данък "вредни храни", към който всички реагираха еднакво: "Москов ли ще ми каже какво да ям!". Идеята за облагане на продуктите с прекалено много захар, сол и хидрогенирани мазнини или не беше добре обяснена, или се появи в неправилния момент, но определено беше наложена с повечко власт. Чашата преля щом от списъка с екзотични идеи изкочи и пръстовото идентифициране на пациенти в болниците и аптеките. Самата представа хората да бъдат третирани като престъпници, когато се нуждаят от лечение, сигурно е леко преувеличена, но пациентите са дълбоко убедени, че контролът в системата не може винаги да е на техен гръб.  

Към всичко това трябва да се добавят и лимитите в болниците, делегираните бюджети, разделянето на пакета с медицински дейности на основен и допълнителен, монополът на здравната каса и още куп регулации за личните лекари, зъболекари и фармацевти, които ограничават плащанията, но не помагат на здравеопазването да стане по-добро.   

Днес все по-малко хора се съмняват, че здравният министър работи в защита на един-единствен интерес. И това не е нито интересът на лекарите, нито този на пациентите. Главните опасения са, че Москов е поредният държавен служител, нает да охранява публичните средства за здраве, за да бъдат изпълнени фискалните цели на правителството.  

Дори не става дума за здравна политика. Реформите на практика ги няма, подкрепата за здравния министър също. А само преди година линейките носеха уникалното за сектора послание "Подкрепяме Москов".