Петър Томов

Наш кореспондент в Тампа, Флорида

Обетът на Марк Зукърбърг пред новородената му дъщеричка Макс е твърде внушителен. Шефът на гигантската социална мрежа „Фейсбук“ и съпругата му Присила Чан ще дарят 99 на сто от имането си до края на живота си. Това означава, че двамата се отказват от 45 милиарда долара. Такава е сегашната оценка на акциите на компанията на „Уолстрийт“. Сумата е огромна и предизвика одобрително ръкопляскане от всички посоки на света. Както обичат да казват тук в Щатите, дяволът се крие в подробностите. Според новинарската страница „Бъзфийд“ Марк и Присцила използват малко необичайна финансова структура, за да осъществят щедрото си обещание. Фондацията „Инициатива Чан“, която ще управлява парите, не е дружество и идеална цел, каквито са повечето благотворителни организации. Това означава, е семейство Зукърбърг ще имат контрол върху това за какво се харчат 45-те милиарда долара. Някои хора от общността на Силициевата долина дори си позволиха да критикуват заявлението на най-младия богаташ в САЩ. Те го омаловажават и смятат, че това не е съвсем типичен модел за филантропия.„Форбс“. Тази своеобразна гъвкавост прави дейността на фондацията по ефективна, но същевременно носи по-голяма полза на семейство Зукърбърг от традиционните благотворителни тръстове, посочва списание „Форбс“.

Марк също така си запазва правото да инвестира от солидната сума в проекти с прогресивна цел, които допринасят за напредъка на обществото.

Лорел Пауъл Джобс, вдовицата на основателя на „Епъл“ Стив Джобс, също има фондация с ограничена отговорност, която е се казва „Емерсън колектив“. Този и характер прави организацията много привлекателна за дарители. Освен това големите корпорации могат да влагат пари в нея срещу печалби. Едрият бизнес също може да използва средствата за политически дарения. Зукърбърг заяви, че парите, които бъдат спечелени от техния тръст ще бъдат използвани за благотворителни проекти.

Хубавот на това да имаш ООД днес е на първо място в това, че можеш да се намесваш и да реагираш на събитията, за да предизвикаш положителни промени“, заявява Лора Арилега-Андийсен, съпруга на големия инвеститор в информационните технологии Марк Андрийсен. Двамата командват тръста „Силикон вали Ви Си Марк“. „Подобна структура дава възможност да се инвестира едновременно в проекти, носещи печалба и в дружества с идеална цел“, заявява Лора в интервю за „Ню Йорк таймс“.

Някои от предишните благотворителни проекти на Марк Зукърбърг станаха обект на остри критики, защото бяха зле управлявани и използваха неефективна структура. През 2010 Марк и Присила дариха 100 милиона долара на общинските училища в Нюарк, щата Ню Джързи. Пресата разкри тогава, че по-голямата част от парите потъна в джобовете на консултантски фирми. В крайна сметка дарението не доведе до подобряване на публичната образователна система в града., а в някои училища нещата дори се влошиха.

Този горчив опит вероятно е накарал семейство Зукърбърг да предпочете по-контролируема организация на филантропските си планове.

Според Хенри Блодджет от финансовия отдел на „Щху“ Марк Марк вероятни също цели да запази здрава хватка върху акциите на „Фейсбук“, в която той държи 519 дяла от клас Б, всяка от които имат право на 10 гласа в общото събрание на компанията. По този начин той не само запазва мажоритарния пакет от акции, но и има пълен контрол върху борда на директорите.

Експерти от Комисията по ценните книжа и борсата разтълкуваха формата за благотворително дарение на Зукърбърг като знак, че той има намерение да запази пълният контрол върху „Фейсбук“ за обозримото бъдеще. Подробности също така разкриват, че през следващите 3 години Марк ще ограничава до 1 милиард годишно средствата, които „Фейсбук“ прехвърля в ООД тръста.

Разликата между фондацията „Инициатива Чан“ и благотворителната организация на бившия шеф на „Майкрософт“ Бил Гейтс и съпругата му Мелинда е тръст с идеална цел. Специалисти в областта посочват, че Гейтс е избрал да дари 85 на сто от парите си, през 1997 г, когато е бил на 42 години и се е готвел да се откаже от президентския си пост във фирмата. Марк образува своята фондация в самото начало на бизнескариерата си - на възраст 31 години. От създаването си до днес „Фондацията Бил и Мелинда Гейтс“ е вложила в различни проекти в САЩ и по света над 30 милиарда долара. Една от последните програми, финансирани от нея, е ваксиниране срещу детски паралич в Африка.

Дарителството в Силициевата долина е масово явление. Милиардерите от света информационните технологии понякога се отказват от цялото си имане, отстъпвайки го за филантропски проекти. Съоснователя на компанията Интел, дала на света интегралните схеми, Гордън Мур (откривател на „Закона на Мур“) дари 3 милиарда от своите акции. Фондацията му разполага с още 5 милиарда долара. Голям принос в благородната дейност в САЩ играе и Пиер Омидяр, основател на компанията „И-Бей“, а така също президентът на същата фирма Джеф Скол. Двамата са дарили досега повече от 10 милиарда долара.

Всяка година по традиция в Съединените щати, в периода след Деня на благодарността, който тази година бе на 26 ноември, и Коледа, се прави равносметка на общата сума, дарена за благотворителни цели. През 2014 г американците са дали безвъзмездно над 358 милиарда долара.