Две хиляди банкноти по 500, което значи един милион евро, тежат два килограма и двеста грама и могат да се пренесат лесно и удобно в малко куфарче или раница. Еквивалентът им в банкноти по сто долара тежи единадесет килограма – пет пъти повече. Експериментът не е направен в домашни условия, така че никакви обяснения за първия милион няма да последват. Само дето, според Джефри Робинсон, автор на множество книги за организираната престъпност, „не съществува никаква смислена причина, която да обясни наличието на тази банкнота (от 500 евро)”.

За това се говори вече години наред, без да се предприеме каквото и да било. Европейската банка твърди, че е невъзможно да бъде изтеглена, тъй като банкнотите с тази стойност са много. А европейските служби за борба с наркотрафика пък настояват, че това е любимата банкнота на наркотрафикантите. (Има места, където банкнотата от 500 евро се търси и закупува за 530 евро.) И искат тя да бъде изтеглена от пазара. Концентрацията на банкноти по 500 евро наистина съвпада с държавите, присъстващи най-сериозно в трафика на кокаин. Но за сега финансовите институции не предприемат нищо. Криза е.

Този и много други факти, свързани с трафика на кокаин, прането на пари и тяхното навлизане в легалния бизнес, се разкриват в книгата на Никола Гратери и Антонио Никасо „Бялото злато”.

Никола Гратери е италиански магистрат, един от най-опитните в борбата с ндрангетата, живял и работил повече от тридесет години под охрана. Смятат го за един от „най-неудобните” прокурори, враг не само на ндрангетата (калабрийската мафия), но и на определени влияния (власт), които еднакво с организираната престъпност, са опасни за държавността. През февруари 2014 година премиерът на Италия Матео Ренци го предлага за министър на правосъдието на Италия. Не става, защото, както самият Гратери се определя „аз съм като шило в торба”. И заключението: „за да функционира добре, правосъдието има нужда от сериозно почистване. Вътре в съдебната система.” Ние ли не знаем това!

Антонио Никасо е университетски преподавател, световно известен експерт в областта на организираната престъпност.

Гратери и Никасо ще бъдат в България от 8 до 10 декември, за да представят книгата си „Бялото злато” – издателство Авлига. Посещението им се осъществява със съдействието на Италианския културен институт в София.