Депутатът от ДПС Делян Пеевски седял в дъното на атаката срещу председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов.

Това стана ясно от думите на самия Пенгезов, който даде пресконференция в Съдебната палата. Поводът - преди два дни бе призован от Военно-окръжната прокуратура във връзка с разследване за злоупотреби с еврофондовете от времето, в което е бил председател на Военно-апелативния съд. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение до дни. 

"Атаките срещу мен идват от човека, който разпределя баницата в държавата", посочи Пенгезов. На въпроса от журналисти "Кой е този човек?", Пенгезов посочи: "Е, кой, Делян Пеевски".

"Не мога да повярвам, че ми се случва това, но на тези географски ширини всичко е възможно. И при  наличие на болшевишки методи в една стройна организация пак всичко е възможно. Прокуратурата действа болшевишки", допълни председателят на САС.

По думите му натискът, който му оказвал депутатът от ДПС и втори в листата на партията за Европарламента, бил свързан с оправдателни или наказателни присъди по определени дела. Съобщенията кой да бъде помилван или наказан идвали не директно от Пеевски, а чрез негови пратеници. 

Такива "съвети" Пенгезов получил относно производството срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков (за документна измама) и това срещу Октай Енимехмедов, който нападна почетния вече председател на ДПС Ахмед Доган. Пеевски не бил доволен от развитието по тези дела и заплашил Пенгезов, че ако делата не приключат според правата вяра, щял да види втори мандат начело на САС "през крив макарон".

На въпрос защо не се е оплакал, след като му е бил оказван натиск, Пенгезов каза:

"Да вървя и да кажа -  мен ми оказват натиск. Историите се повтарят. По времето на Филчев и на Велчев имаше баланс, чувство за мярка, за срам. Тук малко прекаляват".

Председателят на САС се оплака, че бил под прицел още от времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Известният с шумните си акции Цветанов също искал от Пенгезов да влияе на хода на различни дела.  

"Цветан Цветанов неистово искаше да бъде арестуван Алексей Петров. Трактори, Октоподи, тези хора не съм ги виждал на живо. Това искаше Цветанов. Никакви съобщения, там чуковете идваха директно. Първо уволниха жена ми със съобщение, после - мен ме отстраниха за 1 година чрез послушния ВСС. Така идваха съобщенията – думам ти дъще, сещай се снахо", каза още Пенгезов.

По отношение на очакваното повдигане на обвинение срещу него пък посочи, че очаква и да бъде отстранен. 

Обясни, че е привикан на 28 април, за да му бъде повдигнато обвинението, но пък все още не знаел в какво точно щял да бъде обвинен. По думите му производството срещу неизвестен извършител е от 2010 г. и е започнало след "донос" на Цветанов. Ставало въпрос за сигнал за обществена поръчка на Военно-апелативния съд. Одобрените средства били 700 000 лв., но реално усвоените - 520 000 лв. Делото "умряло", но през 2013-а, когато станало ясно, че иска да се кандидатира за втори мандат като шеф на САС, производството било образувано срещу него.

Бил му направен финансов одит и наложена глоба от 5000 лв., която в последствие паднала на две съдебни инстанции.

Пенгезов каза още, че миналия октомври е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров за разследването срещу него. Цацаров не бил знаел за делото.
Призовката си Пенгезов е получил в първия работен ден след почивните дни, пет дни след като висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нов председател на САС.

"В сряда сигурно ще бъда отстранен от длъжност и ще бъда безработен магистрат около 3 - 4 години. Интересът ще спадне скоро. Сигурен съм, че делото ще приключи в моя полза", смята Пенгезов, но пък се закани, че няма да се откаже от битката за председателското място на Апелативния съд.

"Има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят е от 2010 г. От януари 2013 г. досега са разпитани 81 свидетели", пък коментира Цацаров преди днешното заседание на ВСС. Той обаче не даде отговор на въпроса защо чак сега държавното обвинение се е активизирало спрямо Пенгезов. Посочи само, че отговаря за работата му от началото на миналата година, откакто го оглави.