Реформаторският блок ще преговаря до последно за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, които парламентът ще гласува утре на второ четене. Това стана ясно след заседание на парламентарната група на Блока тази вечер.

Най-проблематичните текстове от промените са два. Първият е свързан с съотношението в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На първо време бе прието, че прокурорите няма да имат мнозинство в тази колегия, но временната комисия на второ четене реши те да са повече от парламентарната квота.

Другият текст е свързан с въвеждането на явно гласуване на заседанията на ВСС. Такова гласуване не беше прието и на първо четене, но преди второто такова предложение бе внесено от реформаторите.

РЕФОРМАТОРИТЕ НА ЛИДЕРСКА СРЕЩА БЕЗ ЛИДЕРИ

Депутат от Блока обясни, че преговорите в парламента вървят във всички посоки, като от думите му стана ясно, че най-сериозни са с ДПС. Движението подкрепи промените на първо четене, но още тогава се заяви като противник на идеята прокурорите да нямат мнозинство в собствената си квота. Ще се преговаря с „Атака” и с БДЦ, които също част от над 180-те депутати, подкрепили промените при първото гласуване, но се оказаха на по-различни позиции между двете четения.

„До утре има много време”, заяви депутат от РБ, попитан кога точно ще се преговаря, след като до гласуването остават часове.

Надеждите на десните са, че ще успеят да съберат поне 160 гласа, за да може да продължи процедурата. Разчитат и на това, че при първото четене ДПС позволиха да бъдат убедени в необходимостта от промените, а „Атака” се включи изненадващо в последния момент.

Събирането на 160 гласа за ремонт на Конституцията без ДПС или БСП е почти невъзможно. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: РАДАН КЪНЕВ ЗА КОМПРОМИСА, ДОВЕРИЕТО И ЦЕНАТА НА ВОТА