Антонио Никасо е университетски преподавател, който живее и работи в Канада вече двадесет години. Определян е като един от най-добрите познавачи в света на калабрийската мафия – ндрангета. Написал е повече от двадесет книги, разкриващи начина на действие на криминалните организации. В България е заедно с магистрата Никола Гратери за представянето на книгата си „Бялото злато” (изд. "Авлига"), което е днес в литературен клуб "Перото" в НДК. В "Бялото злато" Никасо и Гратери проследяват широкия път на трафика на кокаина, предприемайки пътуване от Колумбия, през Европа до Австралия, показвайки стъпка по стъпка как този бизнес обогатява трафикантите, убива зависимите, заразява банковата система и корумпира хората с власт. За да напишат тази книга, авторите са интервюирали редица следователи, журналисти, експерти, срещали са се с няколко чуждестранни полицейски служби и специализирани институции в проследяването трафика и тенденциите на пазара на дрога. Антонио Никасо даде интервю специално за Клуб Z.

- В книгата си „Бялото злато”, следвайки пътя на кокаина, вие обикаляте целия свят – от Латинска Америка, през Съединените щати, Европа, Африка, Азия, Австралия. Май няма точка на планетата, която да не е „побеляла” от този наркотик?

Още през 1995 година написах книга за глобалната мафия. За жалост всичките ми прогнози се оказаха верни. Организираната престъпност вече преминава всякакви граници с много по-голяма лекота и скорост, от държавните институции. Най-малкото, защото там отсъстват бюрократическите спънки. Сътрудничеството между полицейските сили в различните държави е свързано с множество формалности, при престъпниците тези неща липсват. Така те получават много сериозна преднина в сравнение със службите за борба с организираната престъпност.

- А какво е мястото на България при това движение на дрогата?

България става все по-важно място в транзита на наркотици – по-специално хероин и кокаин. Пристанище Варна е добре позната точка от маршрута на дрогата. Освен това се увеличава и консумацията на вътрешния пазар – данните за вашата страна посочват около 250 000 зависими от хероина. Сега вече и този наркотик не се инжектира и обществото сякаш се е успокоило, смятайки, че опасността е по-малка. Българските наркотрафиканти си сътрудничат поне с шест от най-големите наркофамилии на Калабрия, много силни са и връзките с организираната престъпност в Сърбия и Черна Гора.

- А що се отнася до прането на пари?

О, и тук страната ви заема важно място. Все пак при ндрангета се говори за 44 милиарда евро годишна печалба – тези огромни суми се инвестират и при вас. Не сте изключение. Съвсем наскоро, през 2015 година бе засечен разговор между калабрийски мафиот и представител на българската организирана престъпност. В този разговор става дума за инвестиции в хотели на Черноморското ви крайбрежие в размер на 160 милиона евро.

- Какви са мерките, предприемани, за да се спре заразяването на легалния бизнес с тези капитали?

Преди година бяхме изслушани от Европейската комисия за състоянието и финансовото могъщество на организираната престъпност. Предложихме законови промени, които да затруднят движението на потоците от криминални пари. Но на европейските чиновници това не им хареса – ако се предприемат тези мерки, трябва да признаят, че проблемът съществува и в собствените им държави. Предпочитат да приемат инвестициите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: БАНКНОТИ ОТ 500 ЕВРО С ДЪХ НА КОКАИН