Главният прокурор Сотир Цацаров прати в Конституционния съд членове от Закона за адвокатурата, които намира за противоречащи на основния закон.

С въпросните чл. 29 ал.2, 3 и 4 и чл. 30 ал.1 от Закона за адвокатурата е регламентирана процедура за проверка от представител на адвокатския съвет на дейността на магистрати и разследващи органи от изпълнителната власт в случаи на неоказано дължимо уважение и съдействие на адвокат, съобщават от прокуратурата.

Ето какво гласят атакуваните членове:

- Чл. 29, ал. 2 Ако на адвокат или адвокат от Европейския съюз при или по повод упражняване на професията не е оказано дължимото уважение и съдействие, адвокатският съвет по негово искане или по свой почин оправомощава един от членовете на колегията да извърши проверка по случая заедно с представител на съда, органа на досъдебното производство, административния орган или служба;

- ал. 3 Адвокатският съвет уведомява писмено ръководителя на съда, на органа на досъдебното производство, на административния орган или служба за случая и за определяне на представител, който да участва в проверката. Ръководителят е длъжен в  7-дневен срок да посочи представител.

- ал. 4 Ако в срока по ал. 3 не е определен представител, адвокатският съвет извършва проверка само чрез своя представител.

- Чл. 30, ал. 1 Въз основа на доклада от проверката адвокатският съвет, ако прецени, че е налице виновно поведение, прави предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията, прокурора, следователя, разследващия полицай, разследващия митнически инспектор или за налагане на дисциплинарно наказание на длъжностното лице от ръководителя на административния орган или служба.

Ето и коментара на прокуратурата:

Така се предоставя възможност на още един орган, наред с Инспектората към ВСС, да извършва действия, свързани с инспектиране и реализиране на дисциплинарна отговорност на магистратите. Регламентът предвижда възможност тази проверка  да бъде осъществена дори и от лице извън състава на съдебната власт. Адвокатският съвет е овластен да прецени наличието на “виновно поведение“ от съдия, прокурор или разследващ орган.

Тези разпоредби влизат в противоречие с основни конституционни начала: принципа на правовата държава, провъзгласен с разпоредбата на чл. 4, ал. 1 Конституцията, и принципа на върховенство и непосредствено действие на основния закон, както и с независимостта на съдебната власт, пише още Сотир Цацаров до конституционните съдии.

По-рано тази година главният прокурор вече използва правото си, дадено по закон, за да сезира КС за бюджета за 2015 г.