“България става страна, в която главният прокурор получава право на първа брачна нощ със съдебната система, от една страна, а от друга – с правителството. Онова, заради което хората протестираха през 2013 г. и 2014 г., се възпроизвежда, само че не с ДАНС, а с фигурата на главния прокурор.”

Така икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика коментира пред БНТ ситуацията в управлението след вчерашното гласуване на парламента и последвалата го оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

"Главният прокурор е такъв, какъвто е по Конституция, не става дума точно за този човек. Така или иначе до момента тези неща се овладяват. В момента главният прокурор получава такава сила във ВСС, която прави цялата система на политическо управление в България трудно предвидима и непрозрачна", продължи Станчев.

Според анализатора след вчера това управление влиза в правителствена криза. "Смятам, че това ще доведе до ситуация, подобна на тази при правителството на Пламен Орешарски или мнозинствата според случая при Любен Беров", каза Станчев. 

“Премиерът ще овладее тази криза, но ще бъде на базата на мнозинства според случая, което ще увеличи до голяма степен непредвидимостта в икономиката и ще има голяма степен на несигурност в инвестициите”, отговори икономистът на въпрос дали министър-председателят ще може да се справи с тази ситуация.

""Тези ad hoc мнозинства ще почнат да правят глупости и няма да е ясно кой какво иска да свърши", продължи Станчев да очертава не особено бляскавата картина на политическа несигурност, която ще влияя и върху икономиката.

Добрата новина е, че спад на икономиката, какъвто имаше при управлението на Беров, едва ли е възможен, защото сега 75% от дохода се произвежда от частния сектор и от гражданите.