“Представете си едно семейство, което е пред развод, но някак си казва “няма да се развеждаме” и изведнъж мъжът казва: “Ако преместиш тази чаша от лявата страна на масата на дясната, си тръгвам” и тя го премества и той си тръгва”.

Така социологът Андрей Райчев картинно реши да обясни по БНТ събитията от вчерашния ден, които доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Според него поводът е точно такова преместване на чашата, "едно нищо". Причина  обаче имало. И тя е, смята Райчев, че вече ГЕРБ е центристка партия - преместила се от от дясно в центъра, и се ползва със симпатиите на ДПС, отчасти даже и на левите, а десните изпадат във все по-голяма изолация. 

В момента битката била за идентичност. Христо Иванов действал като човек. "Каза: "Ще стана от масата, ако преместите въпросните чаши", те ги преместиха и той стана", продължи да описва събитията с опростени образи от бита Райчев. 

По-различна била ситуацията при Радан Кънев. Андрей Райчев я квалифицира така: " Радан Кънев е в небрано лозе."

"Какво следва след ставането от масата – излизане на улицата. Има ли обаче улица. Ако има улица - протести, вълнения, той е прав и печели, ако няма - жестът е много драматичен, но е удар в празното пространство", продължи с прогнозите си социологът

Според него заради този си жест лидерът на ДСБ ще бъде бламиран от собствените си министри. "Никой не иска да си тръгва от властта. Поведението му е груба грешка", смята Райчев. 

Той продължи с разсъжденията си за "г-н Кънев и неговите приятели". Главният факт бил, че те са много малко, "не стигат за нищо". "Откъде идва тази шумност на жеста? Свикнали са с улицата", разясни социологът. Според него обаче сега липсвало това присъствие на улицата, каквото имаше на протестите от 2013 г.

Райчев даде и своята оценка за Христо Иванов, който бил "един от най-честните хора, които са влизали в политиката." "Но политиката изисква повече хитрост, flexibility (гъвкавост- б.р.), а Христо Иванов се държа като обикновен човек", разясни Райчев.

Реакцията на Христо Иванов е очаквана дотолкова, доколкото той си постави цели, които нямаше как да постигне, заяви Нено Димов от Института за дясна политика. Реакцията на Радан Кънев е по-скоро емоционална, а обикновено емоционалните решения са грешни. Не мисля, че управляващите са пред развод, но след вчерашните събития Реформаторският блок може да промени формата на съществуването си, смята анализаторът.

Пред реформаторите има няколко варианта, но аз не очаквам те да напуснат управляващата коалиция. А и който разклаща правителството в момента, ще носи тежка политическа отговорност с оглед на сложната ситуация в света в момента, подчерта Нено Димов.