Да изчистиш която и да е правосъдна система в региона, е най-трудната задача. Ето защо и най-важната. Причината е, че когато една съдебна система бъде изчистена, тя автоматично започва да чисти всички останали сфери - политика, бизнес и всички области от жизнено важно значение за една държава.

Ако съдебната система е корумпирана, тогава всичко пропада.

Така бившата правосъдна министърка на Румъния Моника Маковей, чието име е синоним на успешна реформа, отговори в бТВ на въпрос защо е трудно на България да изчисти своя "двор на Темида".

"Най-голямата пречка са самите политици, които не искат правосъдната система да е чиста", каза Маковей, която е известна с това, че първо почва арести на колеги министри и активисти на собствената си партия, която я е издигнала.

"Те предпочитат да имат приятели съдии и прокурори, за да продължават с измамите и корумпираността си, без да бъдат наказани", поясни Маковей.

Тя даде пример с депутат от румънската социалистическа партия, който получил 7 г. затвор и публично признал, че има мрежа за влияние в полицията и органите на правосъдието. Той без притеснения заявил, че дори да не може да "стигне" до дадено дело, може да окаже влияние върху самата присъда.

"Това показва как мислят и действат политиците, когато притежават съдии, които са непочтени и некомпетентни. Затова всички наши усилия трябва да са насочени към подкрепа на почтените хора в системата."  

ХРИСТО ИВАНОВ: ЛИКВИДИРАЙТЕ БЕЗКОНТРОЛНОСТТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

На напомняне на водещия, че първата й стъпка в началото на кариерата е била да уволни от съдебната система всички, които са работили за тоталитарните тайни служби Секуритате, Маковей отговори, че това е важно за всяка държава - не само за Румъния или България.

"Аз прокарах закон, който забранява съдии и прокурори да продължават да са такива, ако са били сътрудници на старите секретни служби. Включително ако са информатори и на настоящите разузнавателни служби. Направих това с цел да пресека изнудването върху хора в системата. Съдии и прокурори не би трябвало да са зависими от разузнавачи."

Маковей разказа и за трагичния случай, когато 29-годишният прокурор Кристиян Панаит се самоуби, смазан от натиска. Работейки за Главна прокуратура, той е изпратен да арестува свой колега обвинител. В течение на разследването обаче разбира, че колегата му не е престъпник, а просто води разследване за контрабанда, което засяга висши кадри. След това отива при шефовете си и казва, че този човек не е виновен и отказва да го арестува. На практика отказва да изпълни поръчка срещу почтен колега.

"Върху гърба му се стовари огромен натиск, включително от министъра на правосъдието. Преди да се самоубе, прокурорът е получил 7 или 8 позвънявания от този министър. А преди това в дома му са били представители  на прокуратурата, които да го натискат. За съжаление, той не издържа", каза Маковей за случая, по който има и филм.

Запитана от водещия, вижда ли все още воля страната ни да се бори истински срещу корупцията и организираната престъпност и какво би казала на премиера Борисов, който "не харесва особено румънския модел", тя се учуди:

Румънският модел всъщност е много успешен. С новите ни структури успяхме да изпратим на подсъдимата скамейка министри, включитнелно и такива, които са на власт. Разобличени бяха десетки депутати, олигарси, президенти на футболни клубове.

Очевидно е, че моделът работи и той в момента се дава за пример в цяла Европа. Аз не виждам никаква логична причина защо България не приеме този модел. Може просто да копирате законовите текстове, с които създадохме нашата Дирекция за борба с корупцията. Да гарантирате правомощията, юрисдикцията и финансовата независимост на този орган.

След това трябва да помислите за човека. Прокурорът, който ще оглави тази структура, трябва да е най-добрият в страната. Да е напълно независим от политиците и да няма допирни точки с тях.

Така аз избрах главния прокурор тогава. Да сложиш един добър човек начело и той сам да се обгради с независими хора - не е сложно.

Маковей поясни, че се е шегувала, когато при гостуването си в България каза, че може да ни стане министър на правосъдието.

Но вие трябва да си намерите правосъден министър, който да е силно ангажиран и силен характер – да не се предава. Не е трудно - това се случи в Румъния, защо да не се случи и при вас. Вземете някого от гражданското общество - аз дойдох от гражданското общество и нямах какво да губя. Не ми пукаше дали ще ме уволнят.

Вземете някой такъв и го оставете да си върши работата. Забравете за политик. Подобни промени се правят от хора, които са далеч от политиката. 

Тя коментира и че знае, че през седмицата парламентът е гласувал новото разпределение и двете квоти във ВСС в съотвошения съответно 8:6 и 6:5.

Проблемът е, че във всяка колегия ще има хора, излъчени от парламента - шестима при съдиите и петима при прокурорите. За мен членовете на парламента никога, никога, никога не трябва да имат присъствие в този съдебен съвет!  Имате си съдии, министър на правосъдието, главен прокурр, но никакви депутати!