Министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов призова управлението да приключи с темата за безконтролността на главния прокурор. В интервю за бТВ той още веднъж отхвърли обвиненията, че е насочил политиката си лично срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Ето, сега мен ме няма. Моят призив е: реформирайте прокуратурата. Ликвидирайте безконтролността на главния прокурор. Сега той може да го направи или да обясни за какво му е тя. За да разследва аферата „КТБ“, или за да не обяснява как тя беше съборена“, каза Иванов в предаването „120 минути“.

Той припомни, че в Народното събрание има внесени допълнителни предложения за промени в Конституцията, които са насочени към ограничаване на безконтролността на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на отчетност. Те бяха отхвърлени от депутатите при второто четене на промените на основния закон.

„Дразнителят вече го няма. Ограничете безконтролността на главния прокурор.“

Христо Иванов коментира, че неговият наследник би трябвало да постави фокуса върху това как съдебната система да може да се бори с корупцията по високите етажи на властта. За главния прокурор той каза:

„Цацаров влезе в ролята на лидер на статуквото в съдебната власт“.

Христо Иванов благодари за подкрепата, която получи след подаването на оставката. „Тя много ме изненада“, каза бившият министър.

„Отключихме страшно важни процеси. Аз дойдох в името на тази кауза. Дойдох, защото цял живот съм работил за тази кауза. Изключително щастлив съм, че в края на този период чухме това, което каза председателят на ВКС (Лозан Панов призова съдиите да не се страхуват – б.р.). Видяхме засилена ангажираност на съдии с темата за тяхната независимост“, продължи Иванов.

СОТИР ЦАЦАРОВ ПРИЗОВА ЛОЗАН ПАНОВ ДА КАЖЕ ПОИМЕННО ОТ КОГО ГО Е СТРАХ

Христо Иванов коментира и безпрецедентната демонстрация на съдии пред Съдебната палата, които се присъединиха пред протестиращите граждани за съдебна реформа.

„Има една малка тайна – независимостта не е нещо, което се дава, тя не може да бъде записана в Конституцията и закона. Независимостта се взима. Когато тези хора я поискат по този начин, никой повече не може да им я вземе.“

ПРИЗИВ ОТ СЪДИИ КЪМ ВСИЧКИ ЮРИСТИ: УТРЕ, 17:30 Ч., ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

Иванов отказа да коментира думи на Сотир Цацаров, защото „когато главният прокурор прави политически изказвания, аз няма да мога да вляза в ролята на интерпретатор на неговите изказвания, защото това означава, че нещата са отишли твърде далеч“.

Според него, „за да преборим корупцията в управлението, ни трябва мотивирана и отчетна прокуратура“.

„Нямаме нито един прокурор, който да е понесъл каквато и да било отговорност за провалите на т.нар. дела с висок обществен интерес. Когато има провали след провали, след провали от прокурори с прякори, тогава някой трябва да обясни“.

Христо Иванов не се чувствал предаден, защото от самото начало знаел в каква ситуация влиза. Той благодари на премиера Бойко Борисов, че е бил откровен с него и му дал да разбере, че границата на реформата е там, докъдето се съгласи главният прокурор.