Заместник-председателят на АБВ Румен Петков обвини ДСБ, че решението за напускане на властта има две цели – да запази „фокуса на общественото внимание върху тях и да се опитат да прикрият тежкия си провал".

Пред „Фокус“ бившият вътрешен министър коментира, че „други някакви сериозни, съдържателни политически мотиви“ не вижда.

"На медиите убягват две неща. Първо, че г-н Радан Кънев в кабинета на г-жа Цачева на оперативно съвещание по повод промените в Конституцията обяви, че трябва да спрем да робуваме на решения на Конституционния съд, което е правен нихилизъм. Предложиха се много неща, които няма как да се случат - те са противоконституционни. Т.е. се целеше очевидното блокиране на съдебната реформа, за да може тя да остане актуален въпрос и да осмисли под някаква форма участието на ДСБ в политиката".

ХРИСТО ИВАНОВ: ЛИКВИДИРАЙТЕ БЕЗКОНТРОЛНОСТТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Румен Петков коментира още, че „съдебната реформа осмисля присъствието в политиката и в общественото съзнание на една част от членовете на така наречените Демократи за силна България."

"Какво демократично има в това да заклеймяваш всички, които не споделят еднозначно и безрезервно твоето мнение? Какво демократично има в това да кажеш, че министър, който ти си излъчил, в който си се клел и който поддържаш юнашки, заслужава дърво, както тази сутрин един от заместник-председателите на ДСБ каза в национален ефир?" (Атанас Атанасов - б.р.)

Заместникът на Георги Първанов отказа да коментира по същество думите на Радан Кънев, „че се очертава коалиция между ГЕРБ, АБВ и ДПС".

"Един човек, който счита, че решенията на Конституционния съд са робство, оттук нататък има свободата да говори всичко, което минава през горния завършек на тялото му. Там има място, уверявам ви."

АБВ няма да прави свое предложение за министър на правосъдието и ще продължи да подкрепя правителството на Бойко Борисов. 

"АБВ прави политика в това правителство. В социалната сфера министър Калфин и нашата парламентарна група постигнаха изключително сериозни резултати от гледна точка на бъдещето на българското общество и граждани. Ние се занимаваме с реално правене на политика, а не с фойерверки и шумотевици, продиктувани от неясни съображения или по-скоро от зле прикрита политическа несъстоятелност, зад която всъщност не стои нищо".

Румен Петков анонсира, че АБВ може да участва в дискусия за това, което предстои в съдебната реформа и обеща „много сериозни предложения за законодателни промени".

"В това число и един много сериозен дебат във връзка с необходимостта от приемането на ефективни мерки и цялостна стратегия за борба с корупцията."