Така ли приключват знаковите дела? И кой трябва да носи отговорност - съдът ли?

На тези журналистически въпроси отговори днес адвокат Ина Лулчева, след като стана ясно, че дългогдишната сага срещу Емилия Масларова приключи с оправдателна присъда за бившата министърка, а делото срещу Сергей Станишев придобива все по-пародийни краски.

"Съдът не може да носи отговорност, защото съдът преценява фактите такива, каквито са му представени от прокурора.

Знаковите дела са знакови с това, че се търси не престъплението, въз основа на което да се образува дело и да се установи кое е лицето, което го е извършило, след като е установено, че има престъпление. А са знакови, защото са знакови по името на човека, т.е. - определяме един човек за знаков и му търсим какво обвинение да му повдигнем.

И когато обръщаме логиката на процеса: не дело за престъплението, за което да обвиним човек, а дело за човека, на който търсим да измислим едно престъпление, те ще свършат по този начин. Обречени са!"

Днес Лулчева и колегата й Васил Василев настояха процесът срещу Станишев за изгубени 7 секретни документа, докато беше премиер, да се гледа при открити врати, обратно на предложението на прокурор Димитър Франтишек. Съдът постанови делото да върви публично, а само отделни процесуално-следствени действия, ако се изнася държавна тайна, да се закриват.

Също така стана ясно, че евродепутатът със свален имунитет преди повече от седмица най-после се е запознал с това в какво го обвиняват - прокуратурата дълго не искаше да дава препис от постановлението си, защото съдържа класифицирана информация. Защитата каза, че е абсурд да те обвиняват и да нямаш право да прочетеш в какво точно.

На първото по същество дело днес адвокатите на Станишев настояха и те да имат възможност да участват в разпита на всичките над 15 свидетели, които са говорили в досъдебното производство. Защитата определи разпитите им като "едностранчиви, тенденциозни и с опит да се обслужи предварително зададена теза".

Съдът веднага постанови, че допуска всички за разпит, където и адвокатите да имат право да ги питат. От насрочените дати, които стигнаха чак до април, 2016 г., стана ясно, че ще се призоват Бойко Борисов, Алексей Петров (двамата са дори в един ден, б.р.) Румен Петков, Петко Сертов, бившият военен министър Веселин Близнаков, бившите шеф и зам шеф на ВСС и ДАНС Иван Чобанов и Иван Драшков и др.

"А вероятно ще има и други, които служливо са игнорирани" заяви адвокат Василев.