Правосъдният министър в оставка Христо Иванов влезе за последно в словесен двобой с лидера на ДПС Лютви Местан. Това стана малко след като парламентът прие на трето четене промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Първо Местан заяви, че от ДСБ не са искали радикална съдебна реформа, а да овладеят части от съдебната власт. Лидерът на ДПС отправи обвинението в речта си след приемането на трето четене на промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

"Вашата оставка (има предвид правосъдния министър Христо Иванов, който бе в залата -б.р.) и напускането на ДСБ означава, че целта е била персонално овладяване на части от съдебната власт. Вие сте целели да имате своя Филчев, какъвто бяхте планирали лабораторно", каза Местан.

Той за пореден път заяви, че Народното събрание е направило всичко, което е било възможно, а за радикална съдебна реформа трябва да се свика Велико народно събрание.

"Има различни стандарти за устройство, несменяемост, незавивисимост на съдиите и прокурорите. Кой задава стандартите, кой има право да ги променя? Няма универсални европейски стандарти. Учредителят при нас е казал, че промяната в статута на съдиите и прокурорите не може да стане от обикновено народно събрание", обясни Местан.

Според него предложението прокурорите да са на пряк парламентарен контрол е дискусионно.

"Синонимът на радикални реформи се казва учредяване на ново ВНС", обобщи Местан.

Малко след това Иванов призна, че в огромната си част поправките на Конституцията са един успех и това е факт, който не бива да бъде замъгляван.

"Независимостта на съда е в основата на европейската цивилизация, не е въпрос на интерпретация. Това е крайъгълен камък на цялата европейска цивилизация. В разпределението на квотите този камък беше отхвърлен. Той ще се върне и ще заеме своето място в ъгъла", каза Иванов.

И припомни, че има решение на Конституционния съд„ в което се казва, че съдът,прокуратурата и следствието не са равнопоставени.

"Основен носител на независиостта на съдебната власт е съдът. Темата ще оставне на дневен ред. Трябва демократична отчетност, а не политически контрол върху прокуратурата", каза Иванов.

Той припомни, че екипът му оставя един много обхватен проект на закон за съдебната власт.

Иванов отхвърли твърденията на Местан, че е целял персонални смени като "смешни"

"Желанието на някой да има свой Филчев увисва в пространството. Нека да работим за това повече никой да не може да има свой Филчев", каза Иванов.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов също се обърна към Реформаторския блок:

"Колеги, ГЕРБ се нуждае от силен партньор, не от комплексиран партньор. Да се избере нов министерски ствет сега е несъстоятелна теза. Трябва да имаме конструктивен диалог. Г-н министър, вие получавахте подкрепата от ГЕРБ, от всички депутати в бълагрския парламнт и това, че някой е имал различно мнение не го прави деконструктивен в диалога".

Лидерът на БСП Михаил Миков призна, че на второ четене партията е подкрепила текста, който дава мнозинство на прокурорите в тяхнатаколегия.

а второ четене ние подкрепихме балансираното формиране на квотите в съдебната власт. Продължаваме да сме песисмисти по отношение на разделянето на ВСС", каза Миков.

Той се изказа остро против протестите в София пред Съдебната палата.

"Днешните абсурдни протести пред Съдебната палата, когато тези, които трябва да правораздават протестират срещу законодателни решения... Така не може да има спокойствие и стабилност в съдебната ситема. Очевидно сделките са отменили отнова, което е обещавано. Защо шефът на ВКС„ който иначе чете много емоционални речи, не намери време да представи своя доклад пред ВСС и парламента", каза Миков.

Никой от Реформаторския блок„ който се разцепи при третото гласуване на промените не взе думата.