Поне три противоборстващи се душевни състояние предизвика у члена на ВСС Михаил Кожерев възстановяването като съдия на доскорошния зам.-министър на правосъдието Петко Петков.

След като миналата седмица екипът на Христо Иванов подаде ставка, днес с интерес се очакваха точки 70 и 71 от дневния ред на ВСС - възстановява като съдии зам.-министрите Вергиния Мичева-Русева и Петко Петков съответно в Добрич и в Софийския районен съд. И ако Русева "мина" без проблем с 19 гласа "за", когато дойде до Петков, думата все Михаил Кожарев от прокурорската квота.

Той цитира интервюта на Петков, в които доскоро е изразявал мнения, "внущаващи съмнения за политически и икономически чадър над някои лица" и че е критикувал ВСС за това, че не образува дисциплинарка срещу Христо Динев - градски прокурор на столицата. Кожарев се самозапита дали пък съдиите, ако Петков се върне при тях, няма да са обидени от това, което е говорил и даде пример, че днес са критикували Бойко Борисов, че е коментирал избора на съдия Нели Куцкова.

Няма да правя коментари за морално-етични норми, тъй като съм длъжен да спазвам практиката за възстановяване на такива лица в съдебната власт. Не мога да гласувам "против" или "въздържал се". Но ми е трудно да надвия над собственото си чувство за морал и справедливост и да гласувам "за" - така или иначе се полага възстановяване - продължи с описанието на вътрешната си борба Кожарев. 
Имам следното колебание...Дали пък да не стана сега и да изляза. Нито законът, нито правилникът за нашата работа забраняват това. Обаче пък се досетих, че съвсем наскоро по този начин постъпиха едни депутати от Реформаторския блок по повод промените в Конституцията и на мен не ми се иска да приличам на тях.

Всъщност, докато той говореше, този който наистина излезе, беше главният прокурор Сотир Цацаров.

Намеси се Галина Карагьозова, която каза, че от всичко, което е казал Кожарев, най-важното е, че Законът за съдебната власт ги задължава да го върнат.

Милка Итова излезе с предложение-цитат от "един доскорошен политик" - да гласуват, но с отвращение. 

Тук думата взе Калин Калпакчиев, който нарече изказването на Кожарев "превъзбудено" и "дълбоко, дълбоко реакционно".

Това, че един колега съдия, в случая зам.-министър, публично коментирал едно решение на ВСС, което наистина не беше правилно... Или да е коментирал други действия на съдебната власт.
Г-н Кожарев, допускате една грешка, от която всичките ви съждения след това са неправилни. Това е нещо като възприет стандарт в държавите, които са членове на Съвета на Европа, а ние сме член поне на хартия. Там е записано,че съдиите не само нямат забрана, напротив - поощрява се съдиите публично да вземат отношение в обществените дебати за съдебната политика. По въпроси, които касаят управлението на съдебната власт.
А вие днес казахте всеки съдия да си мълчи и да не критикува, а да си наляга парцалите, защото ние ще го ударим утре с пръчкта през ръчичките. По същата логика аз утре, като си подам молба за възстановявне, вие ще откажете и на мен ли да ме възстановите, попита Калпакчиев, който също е съдия.

Цацаров междувременно се върна в залата... Преди думата да вземе и следващият желащ - шефът на ВАС Георги Колев, представляващата Соня Найденова предложи да спрат с дебатите и просто да гласуват.

В крайна сметка Петков бе възстановен на работа със 17 гласа "за", 3 "против", и 3 "въздържали се".