Премиерът Бойко Борисов категорично отказал да се намеси във вътрешнопартийния скандал на ДПС, за което върху него е бил упражнен силен дипломатически натиск.

Това съобщи днес в. "24 часа". Изданието обаче изрично подчертава, че информацията е неофициална.

Борисов имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу на 23 декември.

Още предната привечер българският министър-председател бил атакуван от дипломати в София и от Анкара, да приеме разговор с Давутоглу. Според източници от спецслужбите, лидерът на ДПС разчитал на сигурност и подкрепа от Турция и затова в нощта на вторник срещу сряда са направени десетки опити официално Анкара да потърси контакти с най-висшия ешелон на изпълнителната и законодателната власт в България.

Канонадата телефонни обаждания, мейли, SMS и изпращане на посредници продължила в сряда. България отклонявала дипломатическия натиск с обяснението, че иде Коледа и вътрешнопартийните проблеми на ДПС не са тема за каквито и да било коментари.

Борисов все пак приел в сряда разговор след почти денонощие откази. Разговорът продължил около 30 минути. Давутоглу настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Местан. Според дипломатически източници, Борисов бил категоричен, че вътрешнопартйините отношения в ДПС не могат да са залог на отношенията България-Турция. Той предупредил, че не приема българите да страдат от политически пристрастия към Русия или Турция.

Същевременно заради променената външнополитическа ситуация премиерът ни предложил спешна тристранна среща между Гърция, Турция и България по енергийните проекти.

Давутоглу е настоял още в телефонния разговор в сряда Борисов да приеме официално турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Дипломат номер 1 на Анкара трябваше да пристигне в Кърджалийска област днес по повод отбелязване на 31 години от Възродителния процес. Българският премиер категорично е настоял Анкара да се въздържа от подобен дипломатически знак, тъй като нямало нужда българските турци да страдат допълнително от отношенията Доган-Местан.

В сряда вечерта почти до полунощ 4 дипломатически автомобили стоели пред резиденцията на турския посланик в София - вероятно в очакване на официалната позиция на София към посещението на Чавушоглу.

Според източници от Външно министерство на 25 декември официално държавата ни е отказала да приеме външния министър на Турция.

Дори посещението на Давутоглу на 15 декември в България е било осъществено под натиск от европейски лидери. Целта била България да договори с Турция решение на бежанската криза, която после официално да бъде обсъдена в Брюксел.

В краткото си официално изявление след срещата си тогава с Борисов Давутоглу обяви, че България е входната врата на Турция към Европа.

В разговора двамата премиери си разменили няколко знаменателни изречения.

"Идва хлад", казал Давутоглу за оградата, която се издига между Турция и България заради бежанците

"Хлад у нас идва от метеоролози", отърнал Борисов.

След разговора пред журналисти българският премиер коментира така българо-турските отношения:

"Едно от най-важните качества на мъжа е търпението."

Източници от службите твърдят, че на 15 декември в резиденция "Бояна" след всички официални и публични срещи имало една, която не е обявена. Лютви Местан имал почти едночасова среща на 4 очи с Давутоглу, като на нея за малко е присъствал и турският посланик Сюлейман Гьокче.

Два дни по-късно - на 17 декември, Доган обвини Местан в за речта в парламента и турската подкрепа за сваления руски самолет.