Порталът на българите в Чикаго Eurochicago.com е получил отговор от Министерството на външните работи за броя на служителите, които са обявени от Комисията по досиетата, че са били свързани с комунистическата Държавна сигурност. Въпросът е бил отправен по Закона за достъп до обществена информация.

Въпрос: Какъв е точният брой на служителите на МВнР към декември 2015 г., които са обявени от Комисията за досиетата, че са били свързани с комунистическата Държавна сигурност?

Отговор: 71

Министерството е продоставило и разбивка за това къде и какво работят въпросните 71 души:

„Една част от тях са дългосрочно командировани на дипломатически и административно-технически длъжности в задграничните представителства на Република България или в международни организации в държавите:

Австрия, Босна и Херцаговина, Виетнам, Грузия, Етиопия, Италия, Испания, Китай, Косово, Канада, Ливан, Люксембург, Мексико, Мароко, Македония, Норвегия, Палестина, Русия, Румъния, САЩ, Тунис, Турция, Финландия, Франция, ФРГ, Холандия, Черна Гора, Швейцария и ЮАР.

Друга част от тях работят в Централно управление на МВнР, а именно: 27 души, от които генерален директор – 1, директори на дирекции – 8, началник отдели – 5, посланици за специални поръчения – 3 и служители – 10 на трудово и служебно правоотношение.“

Eurochicago.com са питали и дали сред свързаните с ДС служители има такива на пенсионна възрост.

Отговор: 1 (един)

Следващият въпрос е контролен: колко са служителите на пенсионна възраст, които продължават да заемат своите длъжности. Отговорът отново е 1 (един).

"От следващия отговор разбираме, че броят служители на МВнР, продължаващи да заемат своите длъжности след навършване на пенсионна възраст, също е един, което означава, че именно бившият служител на ДС е този ценен кадър, който не може да бъде пенсиониран", коментират колегите.

Десетки служители на МВнР, които са свързани с ДС, бяха възстановени на работа по време на правителството на Пламен Орешарски, в което външен министър бе Кристиян Вигенин.

През 2010 година Комисията по досиетата обяви проверката си за Министерството на външните работи. От обявени 192-ма, 88 продължаваха да работят във ведомството. От тях 33-ма бяха посланици и постоянни представители, 8 - временно управляващи, четирима - генерални консули, седем оглавяваха дирекции в министерството.

Тогавашният министър Николай Младенов и президентът Росен Плевнелиев подеха кампания за изчистване на дипломацията от ДС. След това дойдоха множеството съдебни дела на уволнени и масовото им връщане на работа по времето на Вигенин. Числата днес показват, че ДС продължава да е на поста си във Външно министерство.