С решението си още в началото на 2016 г. да екзекутира известния шиитски проповедник Нимр ан Нимр и още 46 осъдени за тероризъм сунитското ръководство на Саудитска Арабия провокира силно политико-религиозно земетресение.

Може да се очаква изостряне на отношенията на Рияд не само със съседните шиитски страни, но и с изповядващиге шиизма граждани на самата Саудитска Арабия.

КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ СУНИТИ И ШИИТИ?

От много десетилетия насам 3 милиона шиити, в чиито области на разселване в източните части на страната са съсредоточени практически всички нейни петролни богатства, изпитват дискриминация и отношение към себе си като към граждани втора категория. Те нямат достъп до висши политически постове, заемат малко високо платени работни места и на практика са лишени от шансове за издигане в кариерата.

Масовата екзекуция е показател доколко силно нервничи новото ръководно трио - крал Салман, престолонаследникът Мохамед бин Найеф и министърът на отбраната Мохамед бин Салман (син на монарха). Това е свързано с пробива в решаването на иранския ядрен проблем, който стана през юли 2015 г. (Ислямската република отново започнаха да я приемат с почести по цял свят), а също така с огромния бюджетен дефицит на Саудитска Арабия, предизвикан от падането на цените на петрола.

Саудитските шиити смятаха шейх Нимр ан Нимр за борец за правата им и за човек, който със своите харизматични проповеди им даде глас. Той бе арестуван през 2012 г., а през октомври 2014 г. бе осъден на смърт „с последващо разпятие на трупа" и, както гласи присъдата на шериатския съд, "непослушание към управниците".

Още една точка сунитско-шуитските противоречия е конфликтът на саудитците с йеменските хути. Той е рискована и скъпо струваща задънена улица, той като разпадът и обедняването на Йемен ще бъде от полза най-вече за "Ал Кайда" и "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.).

----

Авторът е германски политолог и социолог. Сътрудничи на немскоезични медии в цяла Европа. Препечатваме настоящия коментар от австрийския вестник "Ди Пресе".