Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова по нейна молба другата сряда (13 януари), научи Клуб Z от добре информиран европейски източник. Бокова както и заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева се очаква да се кандидатират за поста на генерален секретар на ООН. 

През ноември Комисията съобщи, че Георгиева може да се състезава за длъжността, заемана сега от корееца Бан Ки-мун и че е обсъдила тази възможност с Юнкер. Съобщението подчертаваше, че Георгиева е "изцяло съсредоточена" върху работата си като заместник-председателка на Комисията по бюджета и човешките ресурси.

Правителството на Бойко Борисов още не е заявило чия от двете български кандидатури ще подкрепи. 

Очаква се 15-членният Съвет за сигурност на ООН до септември да номинира следващия генерален секретар на организацията, който ще поеме поста от Бан Ки-мун.

След това номинираният трябва да получи одобрението от Общото събрание на ООН, в което са представени 193-те страни в организацията. Досега на тази позиция не е имало представител на Източна Европа, след като досегашните генерални секретари са идвали от Западна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка.

Като други кандидати се спрягат Весна Пусич, външна министърка на Хърватия, бившият президент на Словения Данило Турк, външният министър на Словакия Мирослав Лайчак.