БЕРЛИН – Книгата “Моята борба” (Mein Kampf), писана от Адолф Хитлер през 1924 г. в затвора, от днес официално е на германския пазар.

Изданието, представено днес в Мюнхен, се нарича “Хитлер, "Моята борба", едно критично издание”.

По-важното всъщност е допълнението в заглавието – критично издание. Оригиналът е от 256 страници, сегашното издание от 2000 страници.

Не че фюрерът е бил дописван! Става въпрос за научни разработки, които доказват ненавистническата теория на Хитлер. Според издателите само така поколенията, родени след краха на Третия райх, биха могли да прозрат един тъмен и престъпен свят.

"Издателите" ли написах? Не е съвсем така. Това им беше наложено от Бавария, която в продължение на 70 години държеше правата върху “Моята борба”. Когато този срок беше към края си, се развихри остър спор. Баварците продължаваха да настояват трудът на фюрера да остане под ключ. Находчиви интелектуалци и историци се наложиха – книгата да бъде преиздадена, но със съответните коментари на видни учени и така да се разбият лъжи и митове. Така и стана.

Според ръководителя на проекта и специалист по нова история Кристиан Хартман критичното издание е отговорът на подстрекателствата на Хитлер.

На широката публика трябвало да се обясни, че трудът на фюрера всъщност представлява изключително агресивна проповед на ненавистта.

“Въпреки всичко тази книга е символ и до днес това е така”, призна Хартман, но допълни: “Днес “Моята борба” трябва да се разбира като мисловен център на една човеконенавистническа и убийствена идеология, чието претворяване в крайна сметка доведе до най-голямата катастрофа, която човечеството познава.”

Явно издателите не са очаквали голям интерес към новото допълнено с критични коментари издание на “Моята борба”. Тиражът е едва от 4000 бройки, които още днес бяха изчерпани. Поради постъпили нови 15 000 заявки, ще има втори тираж, а вероятно и повече.

 

Да припомним историята на “Моята борба”.

 

Адолф Хитлер пише оригиналния текст през 1924 г., далеч преди да стане фюрер. Книгата излиза от печат на 18 юли 1925 г. В нея Хитлер излага политическите си виждания и планове за бъдещето – тотална власт на арийците, останалите раси са презрени, те са само тор на свръхчовеците. По време на Третия райх книгата претърпява десетки издания, приходите са в милиони райхсмарки. Поклонниците на фюрера я купуват по убеждение, останалите по принуда и заради самосъхранение. Ако нямаш тази книга в домашната ис библиотека, лошо ти се пише.

След края на Втората световна война правителството на САЩ предоставя авторските права на Бавария. Тя обявява 70-годишна забрана за издаване на книгата.

Тези 70 години изтекоха в края на миналата година, повече от седем десетилетия след самоубийството на Хитлер на 30 април 1945 г. Бавария продължава забраната за издаване на “Моята борба” в оригинал, но склони на коментирано издание.

Въпреки това през годините, дори сега,“Mein Kampf се търгува свободно в интернет. Германия е демократична държава, изключено е четене на книги да бъде забранено от когото и да било. Забраната важи за преиздаване на подстрекателския труд на Хитлер.