Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН, пише американското издание "Дипломатик куриър".

Специализираното списание прави оценка на споменаваните източноевропейски кандидати за поста, като взима предвид серия от критерии. Сред тях са лидерски качества, управленчески способности, богат опит в областта на международните отношения, дипломатически и комуникационни умения, опит в ООН, репутация в областта на дипломацията, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, вероятност за спечелване на одобрението на Източноевропейския регион и вероятност за спечелване на вътрешна подкрепа.

Предполага се, че ООН ще бъде оглавена за първи път от кандидат от Източна Европа, а има и много гласове за поста да бъде избрана жена, което също не се е случвало досега. 

Общата оценка на Ирина Бокова след оценяване по всички критерии е 4,5 при максимално възможна оценка 5. Бокова получава максимална оценка 5 по критериите: доказани лидерски качества, управленчески способности, богат опит в областта на международните отношения, дипломатически и комуникационни умения, опит в ООН, езикови умения и разбиране на мултикултурните въпроси.

"Дипломатик куриър" ѝ дава четворки за репутация в областта на дипломацията, пол, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност и вероятност да получи регионална подкрепа. Най-ниската оценка, която Бокова получава е 3 по критерия за вероятност да получи вътрешна подкрепа.

Само преди ден сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" разкри, че Бокова и семейството ѝ притежават имоти за над $3млн. в Манхатън. Според изданието тя е придобила два апартамента в Манхатън за $2,4 млн. в брой, а синът ѝ и от първия брак Павел Коларов е успял да изплати за 4 години ипотека от $870 000. Справката е от публичния регистър на недвижимите имоти в нюйоркския квартал.

Останалите представители на Източна Европа, за които се говори, че могат да се кандидатират за поста на генерален секретар на ООН, са вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по бюджетните въпроси Кристалина Георгиева, бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, бившият македонски външен министър Сърджан Керим, специалният представител и ръководител на мисията на ООН в Афганистан Ян Кубиш от Словакия, който е и бивш външен министър, неговият приемник като външен министър на Словакия Мирослав Лайчак, Игор Лукшич, който е бивш премиер и настоящ външен министър на Черна гора, хърватският вицепремиер и външен министър Весна Пушич и бившият президент на Словения Данило Тюрк, припомня американското издание.

След Бокова най-висока оценка получава Тюрк (4), следван от Керим (3,8), Лайчак (3,6), Кубиш (3,4), Пушич (3,3), Лукшич (3), Георгиева (2,9) и Йеремич (2,8).

Вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева, получава максимално 5 за управленчески способности. По критериите "опит в ООН" и "репутация в областта на дипломацията" оценката ѝ е само 1.