Политически клубове, чиито членове споделят десни ценности, ценностите на либералната демокрация, националния интерес и модерния патриотизъм и ще гласуват на отворени вътрешни електронни референдуми за всеки кандидат на партията за участие във властта.

Така най-общо може да се опише моделът на новата дясна партия, която ще гради по европейски модел и по-специално по модела на „Републиканците“ на Никола Саркози във Франция, лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев. Днес пред Дарик радио той разказа подробности за проекта, който предстои „да се разгърне“ през 2016 г. с конкретна цел – президентските избори.

Клубове и членски внос

С уговорката, че не бива да разкрива много от бъдещите си планове, но и с уточнението, че никога не говори за проекти, преди сериозно да е работил по тях преди това, Кънев обясни технологията, по която ще бъдат привличани членове към новата организация.

„Ще можете да се съберете с трима, петима или десет близки хора, на които имате пълно доверие и споделяте десните ценности, ценностите на либералната демокрация, националния интерес, така както ние го виждаме, защото много липсва модерен патриотизъм в разбирането на българската политика, да се съберете и да направите клуб. И вие да определите с какво ще се занимавате. А това, което ще се очаква от вас е да си плащате членския внос. Нещо, което в българската политика е невъзможно, а навсякъде в Европа можете да го направите. Например всеки отделен член ще има възможността да гласува за смяна на лидера, когато изтече мандатът му. Всеки член ще има своя вариант за представителство в големите органи“, каза Кънев.

Последният устав на БКП

Според него времето на политическите коалиции е отминало, а бъдеще имат „субектите, които поддържат едновременно силна единна структура, но и много отворена“.

„Говоря за нещо много различно от българската традиционна партия, защото всички партии, в най-голяма степен доминиращата ГЕРБ, следват структурния модел на БКП. Не сме мръднали на йота от последния устав на БКП преди промените и ни е трудно да си представим партията като нещо различно от строга вертикална организация, в която се набутват хора, които искат привилегии от политиката. Такива партии в Европа няма, не съществуват. В Европа големите, успешните, силните партии са други. Те имат аналог навсякъде освен в България, Сърбия, Босна и Македония“, обясни лидерът на ДСБ.

И допълни, че на Балканите партиите живеят по нормите на комунизма, защото от него сме наследили демократичния централизъм в партиите.

„Ще дам пример с начина, по който се изгражда на два пъти вече партията на Саркози във Франция през последното десетилетие. Там има възможност да влезе всеки, ти просто създаваш клуб към тази партия и няма да ходиш да се молиш на местния партиен секретар. Влизаш в клуб, плащаш си членския внос, който е солиден, и ставаш част от това, което беше „Съюз на народното движение“, а сега са „Републиканците“. Придобиваш право да гласуваш за неговия лидер, за неговите кандидат-депутати, за неговия кандидат-президент, за неговите кандидат-министри на отворени вътрешни електронни референдуми“, каза още Кънев.

Стройна изборна машина

След това направи препратка към случващото се в Реформаторския блок, от което иска да се отърси:

„И въпреки това партията (на Саркози – бел. ред.) има строга, единна структура и на избори се превръща в стройна машина, а не в тая орда варвари, която беше РБ на всички досегашни избори. С пет отделни щаба, враждебни помежду си. Всеки журналист знае ужасяващия начин, по който ние се конкурираме за медийно време, когато се явяваме заедно на избори, вместо да имаме една строга стратегия за това по какъв начин медийно се позиционираме, какви послания излъчваме.“

Кънев визирал създаването на „модерна партия, която е изключително централизирана, когато отива на избори, със силно национално лидерство, силно регионално лидерство и напълно отворен код към всички хора, които искат да участват, което естествено им дава възможност лесно да сменят този лидер“.

И понеже българската политика имала нужда от повече смелост, Кънев планира проектът да бъде изключително отворен към онези, които искат да се занимават с политика, особено към хората, които до момента не са го правили и към българския бизнес.

Отваряне към бизнеса

„Ще бъде отворен към хората, които са симпатизирали на ГЕРБ, на традиционната десница, към новите избиратели на РБ, които са сред младите хора. Там имаме важна територия за задържане и разширяване на влияние. Мога да открехна малко вратата - ще бъде изключително отворен към българските предприемачи – от най-дребния до най-едрия бизнес, с възможността те да се включат активно във взимането на решения и да имат представителство до най-високото управленско ниво. Включително участие в структурите на властта“, каза десният депутат.

Според него дори в момента се подговяла възможността предложения на дясномислещия бизнес да бъдат внасяни от депутати на Реформаторския блок дори още в този парламент, защото „досегашните опити бизнесът да бъде ангажиран, бяха тотално лобистки и с цел да бъде загробен.“

Кънев бе категоричен още, че новият десен проект „ще се разгръща през 2016 г. и ще бъде фиксиран върху президентските избори“.

„Той трябва да участва на президентски избори. Организациите са почти живи организми. Те живеят и се развиват, имат младост и старост, не може през 2016 г. да бъде постигнат пълен капацитет. Но президентските избори са мажоритарни и това компенсира“, каза още той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЛИ РАДАН КЪНЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Накрая лидерът на ДСБ разкри и причините да обмисля новия десен проект – разкрит бил опитът за заблуда, че ГЕРБ и ДПС нямат споразумение, видяло се също, че ГЕРБ и Първанов са партньори.

Доста маски паднаха и в Реформаторския блок – въпросът е да гледаме истината право в очите. Де факто разделението на ПГ съществува много отдавна. Какво се случва в групата? Често пъти е разделена по въпроса как си представяме властта. Кому служи политическата власт? Не може да има десен проект, проект демократичен, реформаторски, който търси модернизиране на републиката, който да не отговаря на въпроса: „Властта служи на тези, които са на власт или на обществото? Властта служи да нахраниш партията, или за да обслужиш гражданите и бизнеса?“ ГЕРБ, част от Реформаторския блок, ДПС-та и АБВ-та разглеждат властта като инструмент за самообслужване“, завърши Кънев.