България пое по "План за ограничаване", за да се намали броят на лицата, търсещи убежище в страната, съобщи "Хюман Райтс Уоч" (Human Rights Watch) в доклад, публикуван днес. Планът е отчасти безцеремонно изтласкване на сирийци, афганистанци и други, опитали да минат неправомерно през турско-българската граница.

"Хюман райтс уоч" интервюирали 177 бежанци, търсещи убежище, и мигрантите в различни места в България и Турция. От тях 41 дали подробни данни за 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, в които българските гранични полицаи са задържали и връщали бежанци в Турция, в някои случаи - с насилие.

Единствения английски, който знаеха, беше "Не, не България!"

След като ме биха, полицията ме заведе при началника си, който ме посочи с обувката си, сякаш заради мен тя е мръсна. Затова заповяда на войника да ме бие. И той първо ме удряше с юмрюк в стомаха, а после - с приклада на пушката си в гърба. Паднах, и започна да ме рита в ребрата докато лежах. Една от костите в долната част на гърба ми е счупена. Продължавах да удрят гърба и главата ми. Първо единият войник, после другият. Опитах се да избягам, но ме хващаха и ме биеха пак. Биха ме и докато ме влачиха към колата. Сложиха трима от нас на задната седалка на един джип. Дори не мислех за болката, притеснявах се за жена ми и детето ми...

Това разказва 21-годишният афгански бежанец "Абдула", опитал се да премине в България със съпругата си и малкото си дете. Той разказва още, че след като войниците ги качили на джипа, ги возили 30-45 минути, после ги изкарали от колата и продължили да ги бият, докато ходили пеш. Когато стигнали границата, войникът показал посока към Турция.

Докладът на "Хюман Райтс Уоч", който можете да прочетете тук, разказва в детайли за "Планът на ограничаване на миграционния натиск", приложен срещу 13 000 бежанци, предимно от Сирия, потърсили убежище в България през 2013 г. Световната органиация изтъква, че българските власти без никаква процедура връщала бежанците обратно в Турция, чрез помощта на допълнителни 1500 полицаи, разпределени по границата.

"Да затръшнеш вратата в носа на бежанците не е начинът, по който да се оправиш с напора на хората, търсещи убежище" заяви Бил Фрелик, програмен директор по правата на бежанците в HRW. "Правилният начин е просто българските власти да разглеждат исковете им и да се държат с тях прилично".

ХРУ подробно документира провалът на българските власти да достави нови доставки на основни хуманитарни омощи, кто подходяща храна и подслон в примените центрове, в които често липсва отопление, прозорци и работещ водопровод. Установили също ужасните условия на задържаните, и бруталното отношение в центровете за задържане на бежанци. Отбелязват се недостатъците в процедурите по обработване на молбите за убежище, като големи закъснения, лошо отношение към децата без родители, включително отказ за назначаване на законни настойници. 

"Условията в България са се подобрили в сравнение с плачевните, на които станахме свидетели в края на 2013 г." допълни Фрелик. "Но тези подобрения са далеч по-малко впечатляващи, когато се разглежда в контекста на усилията на Българияда да предотврати тези, търсещи убежище, да получат статут на бежанци, усилия, които нарушават задълженията, поети от бежанските закони на страната. "