Културният министър на Ватикана кардинал Джанфранко Равази написа възхвала в памет на починалия на 10 януари Дейвид Боуи, като го определи като велик, ако и да е бил изтерзан, артист и човек, посветил живота си на духовните търсения:

"Той се молеше, в дълбините на своите зависимости и ужасяващи въпроси – "Господи, коленича и Ти полагам своята дума / всячески опитвам да се вместя в Твоята схема". Но търсенето на Боуи бе незавършено и не престана да го измъчва, макар че винаги обогатяваше изкуството му. В онези дни, казвал ни е самият той, носеше много години малко сребърно разпятие. Боуи проведе търсене, което отиде към по-големи висини и по-дълбока мистерия, отколкото всякакви въпроси или отговори биха достигнали".

Меко казано е изненадващо да видим високопоставен представител на Католическата църква, който се изразява така топло за рок звезда, пише "Ню Йорк Таймс". Но защо не – да говориш добро за покойните е това, което свестните хора правят.

Оказа се обаче в повече за някои раздразнителни католици. Преподобният Джордж Рътлър например, свещеник в Манхатън, написа отговор в религиозното списание "Крайсис". В него той се възмути от "неоправданата скръб" за музикант, когото определи като образец на "дегенерацията" и "порока".

Странно обаче в текста си Рътлър заяви също и:

"Новините за смъртта на Дейвид Боуи бяха първият път, когато въобще разбрах, че е бил жив".

 

Междувременно все повече сила набира онлайн петиция, адресирана не до кого да е, а до самия Господ. Под заглавие "Да кажем „не“ на смъртта на Дейвид Боуи", тя цели завръщането на музиканта сред живите, като в момента подписите са повече от 10 хиляди.

Сред множеството одобрителни коментари, се среща и някои хумористични. А един от тях, подписан от "Бог в Туитър", гласи:

"Честно казано, да се размотавам с Дейвид Боуи е далеч по-готино, отколкото си мислех".