Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Яне Янев потвърди версията на премиера Бойко Борисов, че СМС-ът, от който става ясно, че някой докладва в реално време на Борисов какво се обсъжда на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), му е пратен от негов съветник. „Да, аз изпратих SMS-а. Като съветник на г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него“, казва Янев, цитиран от в. „Струма“.

Янев, който беше върл политически противник на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и се заканваше да го уволни в предизборната кампания за президент през 2011 г., сега е съветник на премиера по въпросите за борба с корупцията.

С изказването си Янев подава сериозна следа в изясняването на въпроса кой докладва на Борисов.

Съдържанието на СМС-а категорично доказва, че то е написано от човек, който може да участва в гласуване на решение на ВСС – с други думи може да е само член на кадровия орган: „Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.”

Връзка "Сандански"

През 2012 г. при съставянето на този състав на ВСС РЗС беше парламентарно представена партия. По предложение на партията на Янев Народното събрание избира за член на съвета Димитър Узунов – завършил е Висшия институт за подготовка на офицери и за научноизследователската дейност на МВР със специалност “Охрана на обществения ред и борба с престъпността”. Узунов бе и председател на Районния съд в Сандански (Янев пък бе кандидат за кмет в Сандански). От началото на мандата на ВСС Узунов, който бе председател на Комисия “Съдебна администрация”, а сега оглавява Комисията по бюджет и финанси във ВСС, е сочен в медиите като „лейтенантът“ на Борисов в кадровия орган, според източници на „Съдебни репортажи“ от съвета бившият районен съдия често парадил със СМС-ите, които получава от премиера, а в изтеклите записи Владимира Янева го посочва като „човекът на Бойко“ там. Пред “Дневник” Узунов отрече той да е човекът, изпратил съобщението до Борисов.

На 12 ноември в поредното парче от разговорите, публикувано от „Биволъ“, Янева разказва на събеседниците си хронологията по опита за спасяването й. Дотогава е станало ясно, че Борисов е натиснал Цацаров да я „опраска“, а председателят на ВАС Георги Колев е сговарял членове на ВСС преди отстраняването й заради делото „Червей“. Янева твърди, че след изказването на премиера, че заслужава 400 години затвор заради незаконните разрешения по разработката, му изпратила СМС, в който написала, че не е, „извинявайте“, нарушила закона.

„Не минават и три минути“ и й се обадил „Митко Узунов“, който я попитал дали има „Вайбър“, казва Янева на събеседниците си. „А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-те години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“, продължава разказът, който изглежда повече от достоверен, тъй като бившата шефка на СГС се ползваше с протекциите на съвета и бе част от съдебната номенклатура.

По-нататък в записа Янева сочи, че получила ново успокоителното известие. „Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“

"Няма от кой друг да е. (Румяна Ченалова: Да, да, да, да) Нали, вече как. (Румяна Ченалова: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така“.

„Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми“.

И малко действия във ВСС

Съпоставката със събитията на заседанието на ВСС от февруари, когато кадровиците отстраняват Янева, показва, че Узунов е демонстрирал сериозна загриженост за съдийката. Пред колегите си той прави предложение точката за отстраняването й да бъде отложена, за да бъде поканена Янева за изслушване в съвета – практика, която до този момент кадровият орган не е приложил при отстраняването на нито един магистрат.

В „изслушането“ на Бойко Борисов в четвъртък, Димитър Узунов също активно участва. Първо взима думата, за да похвали премиера – казва, че за първи път съдебната власт разполага „с не лош бюджет, за първи път предложеният съдебната система бюджет се доближава до този, който правителството и Народното събрание е одобрил“. След това отново взима думата, за да попита Борисов какво е неговото обяснение „защо се пуска този смс, защо се показва“, а после, на призива на премиера от срещата да излезе нещо позитивно и всеки да се гледа работата, Узунов реагира емоционално – как да стане това като се „показват СМС-и, започваме едно безсмислено обяснение, режим някакъв“. Възмущението му от постъпката на председателя на ВКС не стихва и докато Лозан Панов говори пред ВСС и Борисов, Димитър Узунов го прекъсва многократно с въпрос защо е показал изобличаващото съобщение.

Аферата "Баджанака"

Справка на „Съдебни репортажи“ показва, че още през 2009 г. името на Димитър Узунов се свръзва с лидера на РЗС. Малко след скандала „Красьо Черния“ се разразява втори, в който по подобие на първия със сочения за лобист в съдебната система Красимир Георгиев, се твърди, че в благоевградския съдебен район действа „баджанака“. По това време ВСС извършва проверка, свързана със съмнения за конфликт на интереси на председателя на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков (в съда правораздава и братът на Димитър Узунов – Петър Узунов). Лидерът на РЗС Яне Янев, който към онзи момент е и председател на парламентарната антикорупционна и етична комисия съобщава, че са получени данни, че съдии от благоевградския регион били от кръга на Баджанака.

Според публикация в „Правен свят“ комисията, оглавявана от Янев привикала 15 магистрати от района, за да ги преслуша, членове на ВСС се намесили и предотвратили разпита на съдии пред парламентарна комисия. В края на декември съветът решава да изпрати трима души в Благоевград, за да проверят ситуацията в окръжния съд.

Кадровиците проверяват и информацията, че Петър Узунов си е позволил да обижда Красимир Аршинков в интернет форуми. Заради скандала Аршинков напуска поста, а в конкурса за нов председател на Окръжния съд в Благоевград участва Димитър Узунов. В проверката тримата членове на ВСС получават информация за връзки на Яне Янев в магистратски среди както в Сандански, така и в Благоевград, пише в края на 2009 г. „Правен свят“. Източници на изданието от ВСС заявяват, че именно Узунов е човекът, за когото Янев лобира за шефското място в Благоевград.

И още съвпадения

Извод, че избраните от парламентарната квота членове на ВСС не забравят кой ги е издигнал, може да се направи и от един друг ключов епизод за съдебната власт с участието на Димитър Узунов и съветника на Борисов Яне Янев. По време на втория конкурс за председател на ВКС, съдия Лозан Панов, под чиято кандидатура стои и подписът на Узунов, претърпява инцидент – блъснат е на пешеходна пътека. Събитието кара Панов да заяви, че иска да се оттегли от процедурата, а в болницата, където се намира, го посещават членовете на ВСС Милка Итова и Димитър Узунов, за да го увещават да не се отказва от конкурса. Притеснени от решението на съдия Панов Узунов и Итова правят меко казано дискредитиращи кадровия орган изказвания. Пред журналисти Димитър Узунов риторично пита каква надпревара ще е това, ако в нея участва само заместник-председателката на ВКС?

„Попитахме го (съдия Панов – б.а.) има ли някакви притеснения, някой да…не казва нищо. Той, между другото, е под медикаменти”, обяснява Узунов, който прави странното предложение, че целта на злополуката е да се дискредитира другия кандидат съдия Павлина Панова. „Ако остане сама, каква надпревара ще е това?“, пита Узунов. Итова стига и по-далеч като изказва предположение, че процедурата за избор трябва да бъде прекратена заради отказа на съдия Панов да участва в нея. “Ако той (съдия Панов) поддържа категорично молбата си за отказ, може би ще бъде честно и другият кандидат да се оттегли и да се прекрати процедурата”, казва Итова. В крайна сметка ВСС не се съобразява с желанието на Панов да се оттегли и спира за седмица процедурата.

Седмица по-късно съдия Панов действително преосмисли решението си и се яви пред ВСС, за да декларира готовност да участва в конкурса за председател на ВКС. Ден по-рано обаче, на 16 декември, новината е съобщена вече от лидера на „Ред, законност и справедливост” (РЗС) Яне Янев. „В съдебната система има немалко почтени съдии с ново мислене, и един от тях е Лозан Панов. Прави му чест, че въпреки тежкия инцидент, който претърпя и въпреки нараняванията и физическите проблеми, които има, той е депозирал молба, че е съгласен да продължи участието си в конкурса за председател на ВКС“, казва Янев, цитиран от Блиц. Лидерът на РЗС допълва, че „това е много добра новина за съдебната система”. Не става ясно какво е официалното обяснение на Янев за причините на своята толкова добра осведоменост “преди всички”.

Този четвъртък в опит да намали щетите от изобличаващото разкритие на председателя на ВКС, че на премиера му докладват от ВСС, Борисов казва, че само веднъж се е месил в съдебната система, припомняйки инцидента с тогавашния кандидат за най-високия съдийски пост, подкрепен от мнозинството около Цацаров и Колев. „С кое аз заслужавам да остава непрекъснато оттенък в медиите и в обществото, че аз ви се меся, като не се меся. И днеска пак с всичко това излиза, че някакви такива неща стават. Задкулисие! В кое е задкулисието? Аз съм му се молил (на Лозан Панов – б.а.) и пратих цялата охрана да е спокоен, да се яви, да не си мисли, че има задкулисие, да има нещо, каквото и да било при този инцидент, че е абсолютно случаен. Изяснихме докрай. Това ми е намесата“, обяснява Борисов, който минути по-късно, разкритикуван за подмяната на конституционните промени от Панов, ще го обвини в политически изказвания.

Лийдът в изказването на премиера пред ВСС ще се материализира ден по-късно в декларация на партия РЗС срещу председателя на ВКС. Ето и целия й текст, цитиран от „OFFnews“:

„В съдебната система е необходима спешна операция без упойка, а не бутафория тип Христо Иванов, Радан Кънев и сие. Вчерашната есемесна стрелба, която откри председателят на ВКС Лозан Панов, е свидетелство, че между съдебната система в този вид и грубата политическа игра има опасно малка дистанция. При един по-задълбочен анализ на случващото се вижда, че лобистки среди на магистрати, обвързани с мега-богати адвокатски кантори, се стремят да овладеят върха на съдебната система.
Нелепо е точно те да говорят за “разделение на властите”, докато в същото време видимо се опитват целенасочено и координирано да внедрят протежетата си за административни ръководители на ключовите съдилища. Лесно е да се види техният двоен аршин – обърнете внимание в коя медия и в каква светлина най-често са се появявали подсладените образи на Панов и Христо Иванов. Вижте и дали в същата медийна групировка има публикации и анализи относно «славното» минало на тези герои. И двамата сякаш са се родили вчера – ни дума за пътя им до министерският пост или топлото място във ВКС. През 2006 година Ахмед Доган и Сергей Станишев бяха на върха на силите си. #Кой точно тогава направи Лозан Панов шеф на Административен съд – София? Абсурд е към днешна дата същият този човек, лансиран от най-ретроградните кръгове в новата ни политическа история, да бъде изкарван независим реформатор.

Измина немалко време от избирането на г-н Панов във ВКС – нека видим с какво има да се похвали. Защото, особено напоследък, изглежда, че той влага времето и енергията си в демонстриране на геройски пози в публичното пространство и остава съмнение доколко и как всъщност върши отговорната работа на високия си обществен пост.

Къде са смелият коментар и действия на г-н Панов по знаковите дела в неговия съд? Нека дава пример с тежестта на работата си, а не да дава работа на медиите с тежеста на позите си. Както и би било обективно медиите на наточилите зъби за овладяване на съдебната система да си направят труда да отразяват и качеството на работата на своите любимци, а не само «речите» и есемесите им“.

Пред в. “Струма“ лидерът на РЗС направи и друго внушение, свързано с ниските резултати на теста за съдебни помощници на съпругата на Янев Галя Янева, която работи в Софийския градски съд, където бе назначена в мандата на Владимира Янева. Тя е сред 14-те съдебни помощници, които не издържат теста и ще бъдат освободени от работа от председателя на съда Калоян Топалов. Това засега не се е случило, тъй като веднага след излизане на резултата от атестацията Янева напуска сградата на съда и впоследствие праща болничен, издаден в Сандански, съобщи преди дни „Правен свят“.

По този повод премиерският съветник Янев казва: „Някой иска Галя да стане жертва на войната, която Лозан Панов обяви на премиера Бойко Борисов. Атакувайки Галя, атакуват мен, а тъй като съм съветник на Бойко Борисов, и него“.

Думите на Янев напълно съвпадат с тезите в медиите на депутатата Делян Пеевски (за когото Румяна Ченалова казва, че съдийските назначения минават за съгласуване през него, а кандидатите за председатели на съдилища са водени при него на „предварителен разговор) за съдия Лозан Панов, срещу когото започна яростна медийна кампания след речта му на 135-годишнината от създаването на ВКС, в която съдия № 1 призова колегите си да не мълчат, когато реформата в управлението на съдебната власт се подменя от осигуряване на независимост в съда в осигуряване на още по-затегнат контрол на главния прокурор над кадровите решения във ВСС.

Анализът е от "Съдебни репортажи". Публикуваме го с кратки съкращения. Заглавието и вътрешните заглавия са на Клуб Z.