Резултатите от стрес тестовете на банковата система трябва да бъдат готови най-късно в началото на август, като ще ги обявим заедно с мерките, които евентуално се наложи да бъдат прилагани, съобщи управителят на БНБ Димитър Радев по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал".

"Аз съм убеден, че отговорът дали банковия сектор е стабилен, ще бъде положителен, но трябва да се мине през тази проверка", смята управителят на БНБ.

"Възможни са и някои проблеми, но ние разполагаме с институционална рамка, за да отговорим адекватно на тях", казва Радев. Имаме фискален буфер в бюджета, но считаме, де до него няма да се прибегне, допълва той по темата за евентуално "спасяване" на банка с държавни пари.

РУМЕН ГЪЛЪБИНОВ: МОДЕЛЪТ "КТБ" Е ИЗПОЛЗВАН И ОТ ДРУГИ БАНКИ

"Нека оценката на качеството на активите на банковата система си остане в работата на БНБ, а да не с е превръща в основното икономическо събитие на 2016 г.", призова Петър Андронов, председател на Асоциацията на българските банки.

"Оценката страда от един огромен недостатък – старае се да е обективна, но вътре в нея има стотици допускания, които в една и друга степен са субективни. Трябва да се направят допускания и в мъничките отклонения може да възпроизведе милиардна разлика", обяснява той.

Според Андронов ако в банковият сектор в минали години е допуснато да се разпространят практики, които не са разумни, те трябва да се "изчистят".

"Трябва да има перманентен, силен и подкрепен от политиците банков надзор. Само така без много шум българската банкова система може да бъде солидна, стабилна, такава, както е била в миналото", казва Андронов.

Финансовият министър Владислав Горанов сочерта някои потенциални източници за икономически растеж тази година над прогнозираните от ведомството му 2%.

"Има 1500 договори за саниране, 1 млрд. лв., до есента биха могли да минат през малките и средните предприятия като икономически борот и допълнителни нвестиции. Има резерв и в това, че огромен ресурс от еврофондовете се наля в края на м.г., което ще има положителна нерция и през 2016 г. и 2017 г.", казва държавният финансист.

Той обърна внимание и на темата за дълга и бюджетния дефицит:

"Дългът не е причина, той е следствие от политиката на правителствата през годините. Ако зависи от мен, новият дълг няма да е тема. Но увеличаването на дълга на една малка и отворена икономика като българската ще постави под съмнение нейния суверенитет. Трябва да сме предпазливи, защото темата за дълга в един момент може да премине в тема за данъчната система. За да преодолеем дефицита, в един момент ще си поставим въпроса дали данъчната система може да се справи", казва Горанов.

Но финансовият министър е категоричен, че промяна в данъците тази година няма да има.

Темата за дълга и данъците беше повдигната и от бившия финансов министър в първия кабинет на Борисов СИмеон Дянков.

ДЯНКОВ: ВЕЧЕ СМЕ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА, ЩЕ СЕ ВДИГАТ ДАНЪЦИ