Наш корепондент

Тампа, Флорида - “Той е господар в изкуството на пазарлъка. Знае как как да преговаря. Тук съм, защото като теб, аз зная – сега или никога... Край на измъкването по терлици“.

С тези суперлативи напълно в неин стил бившият губернатор на Аляска Сара Пейлин (Мама Гризли, както обича да се нарича сама) официално даде рамо Доналд Тръмп в битката му за президентската номинация на Републиканската партия.

Сара Пейлин, която бе кандидат за вицепрезидент в кампанията на Мит Ромни през 2012 г, излезе на сцената по време на митинг в държавния университет в Еймс, щата Айова, за да прегърне и разцелува Доналд Тръмп. Двамата си паснаха чудесно пред ликуващата публика – и тя, и той са майстори на телевизионното реалити шоу. Благословията на Пейлин за Тръмп обаче е доста повече от спектакъл – тя показва, че в битката за Белия дом Тръмп има подкрепата на Чаената партия (The Tea Party), чийто кумир и един от създателите и е Сара.

Той е от частния сектор, не е политик. Може ли да чуя "Алилуя"? Той знае как да поведе промяната. Така че, бойци, очаквайте го, той идва. Бъдете готови за лидер, който ще командва войските срещу „Ислямска държава“, заяви тя пред тълпа от над 10 хиляди души.

„Доналд не е елитарен, ако го опознаете повече, ще го уважавате повече“, екзалтирано рецитира Сара от сцената.

Събитие, променящо правилата на играта, така британският „Гардиън“ окачестви публично изразената подкрепа на Сара Пейлин за Доналд Тръмп само 13 дни преди кокъса (индианската дума за събрание - б.а.) на Републиканската партия в ключовия щат Айова. Като рупор и любимец на бунтарите в Голямата стара партия бившата губернаторка на Аляска говори без телепромптър (аутокю - б.р.), за да покаже изрично, че се различава от президента Барак Обама, който избягва да произнася речи без помощта на малкия подсказващ екран, подчертава „Гардиън“.

След Пейлин реч произнесе Тръмп, който й върна комплиментите:

„Всеки ден си казвах, ако някога се реша да направя това, трябва да имам нейната подкрепа. Тя го разбра“.

Подкрепата на Сара за Доналд бе окачествена от нюйорксия „Дейли нюз“ като явна загуба за консервативния му конкурент Тед Круз, който се надяваше да я спечели на своя страна. В миналото тя му даде рамо по време на изборите за Сената през 2012 г. Тогава той призна, че без нейната благословия едва ли е щял да се качи на Капитолийския хълм.

„Чуйте, аз обичам Сара Пейлин“, заяви Круз по телевизията „Фокс“. „Нямаше да съм в Сената на САЩ ако не бе нейната дружба, изключителната и подкрепа. Каквото и да реши тя през 2016, винаги ще остана неин голям фен“.

Съветникът към Републиканската партия Кевин Мейдън смята, че моментът, избран от Сара Пейлин за одобрението на Тръмп, ще му помогне да се бори по-ефективно с Круз. „Мисля, че политическата инвестиция на популярна фигура като Сара Пейлин в кампанията на Доналд Тръмп получи отзвук в пресата във важен момент и ще лиши Тед Круз от възможността да контраатакува“, посочва Мейдън.

„Марката на Пейлин сред евангелистите е като златните кранове в неговия небостъргач в Ню Йорк „Тръмп Тауър“ , на свой ред коментира Ралф Рийд, председател на организацията „Коалиция вяра и свобода".

Но не всички са толкова впечатлени от шоуто в Еймс. „Не мисля, че тя се радва на голямо доверие“, каза по телевизията жител на градчето Енкини, щата Айова.

Преди благословията на Пейлин, Тръмп получи потупване по рамото и от Ейса - дъщеря на прочутия актьор от каубойските филми Джон Уейн. Кандидатът за Белия дом посети музея на Уейн в Уинтърсет, Айова.

Междувременно „Полтико“ писа вчера, че ако Тръмп стане президент на САЩ, това ще бъде отчасти и затова, че той изненадващо получава по-широка подкрепа от афроамерканците в САЩ. Според едно от последните проучвания на настроенията на избирателите, Доналд, който бе обвинен от пресата в расизъм заради репликите си в туитър по въпроса за престъпността сред тъмнокожите жители на САЩ, има по-добър имидж сред тях, отколкото Хилъри Клинтън.

„Ако Тръмп бъде посочен като републикански кандидат за Белия дом, той ще бъде първият президент след Роналд Рейгън, който получава висок процент от чернокожи гласове“, заявява изборният експерт от щаба на републиканците Франк Лунтц. На президентските избори през 1980 г Рейгън получи 14 на сто от вота на афроамериканските избиратели. „Те го слушат с внимание, намират го за впечатляващ. Сред всички групи, с които съм разговарял и са гласували за Обама два пъти, сега става ясно, че този път ще изберат Тръмп“.

В интервю за „Файненшъл тамс“, дадено наскоро, Лунц, който бе един от най-сериозните критици на Доналд Тръмп, показва, че е сменил напълно отношението си към бизнесмена милиардер. „В началото много се дразнех от неговите изцепки. Постепенно обаче видях, че Тръмп е избрал свой, нов и нестандартен подход към избирателите. Този човек години наред води едни от най-успешните шоута по телевизията, които събират милиони зрители пред екраните. Тръмп пренесе опита си на развлекателен шоумен на улицата и завладя хората. Понякога се случва така, че редица американци отиват на митингите му, защото намират импровизациите му за забавни. После става така, че след като се го слушат един-два и три пъти, Тръмп ги кара да се замислят. Те си казват, този милиардер не говори като богаташ, той атакува проблемите фронтално и казва неща, от които политиците се пазят като дявол от тамян. Публиката, на която й е омръзнало да я затрупват от ляво и от дясно с предизборни обещания, които никога не се сбъдват, си казва: защо да не дадем шанс на един човек, който не идва от класата на партийните функционери в коридорите на властта във Вашингтон.“

Франк Лунтц споделя, че е натрупал доста лични впечатления от хора, които дълги години са били близо до Тръмп. „Мисля, че това, което е Доналд кандидатът за номинация и това което ще бъде Доналд президентът, ще са две различни личности. Ако той влезе в Белия дом, очаквам да видя един делови и много активен президент, който ще изпълнява успешно ролята на мениджър №1 в най-голямата компания в света – САЩ“.

Самият Доналд Тръмп пък каза преди два дни: „Ако ме изберат за президент, пак ще туитвам, но може би по-малко и различно“.