Полицейска акция по сигнал за наркоразпространение в училище в Костенец завърши с повече от странни резултати, разказаха източници на Клуб Z. Излиза, че почти целият град е затънал в отчайваща наркомания.

Според разказа на запознати миналия вторник събитията се развили в следната последователност:

Полицаи получават сигнал, че се разпространяват забранени вещества в едно от двете средни училища в града и веднага реагират. Намират два пакета с бяло прахообразно вещество, което при полевите тестове реагира на амфетамин.

Ченгетата се насочват към домовете на заподозрените двама главни участници - ученици. Не са изненадани, когато там откриват още по-внушителни количества от веществото, което моментално също реагира на амфетмин.

Докато пребледнелите тийнейджъри осъзнават, че нещата май не отиват на игра, ченгетата се озадачават, че изобилието от дрога много прилича на брашно и мирише на брашно.

Затова отиват в най-близката бакалия, купуват 1 кг брашно, което... категорично също реагира на амфетамин.

Интересно е, че резултатите са от използвани 4 различни вида полеви тестове - едни се напръскват върху обекта на изследване, в други той се потапя и т.н.

Полицаите нямат отговор на случката, само се знае, че учениците заявяват, че организирали всичко "на игра" - взели брашното, за да се направят "на отворени" пред съучениците.

Според ченгета или полевите тестове не са наред, или в брашното има какви ли не съставки, които объркват лакмусите. Известно е например, че като страничен ефект амфетите потискат чувството за глад, затова и навремето България беше най-сериозният производител и износител към воюващи "братски" страни от Третия свят.

"Има такъв случай. Трябва обаче да се каже, че полевите наркотестове винаги се ползват само за първоначален ориентир", потвърдиха от Областната дирекция на МВР-София.

Оттам ни казаха още, че откритите вещества са пратени за физико-химичен анализ в Националния институт по криминалистика и кримонология на МВР.

Няма повод за паника и със сигурност няма опасност за хората, увериха ни от ОДМВР.

След като излязат резултатите, най-вероятно образуваното досъдебно производство, ще бъде прекратено. Засега то обаче още тече.