„Няма главна прокуратура, има само главен прокурор като че ли. Фактът е, че тази институция е много централизирана и йерархична. Всички хора в прокуратурата зависят само от един човек, който е главен прокурор. Не е такъв случаят с ВАС или ВКС, те са организирани различно.”

Това обяви пред бТВ френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан в коментар за последния мониторингов доклад от Брюксел.

На коментара на водещата, че първият демократично избран главен прокурор на България Иван Татарчев навремето е казвал: „Над мен е само Господ”, посланикът коментира:

„Централизираната прокуратура може да е много опасна. Видяхме го по времето на Никола Филчев, който се оказваше понякога малко опасен за обществото. Може би знаете казуса с бившия прокурор Георги Колев (вероятно има предвид убития прокурор Николай Колев  – бел.ред.), но вижте решението на Съда по правата на човека, историята на битката между Колев и Филчев е доста притеснителна”, каза още Дьо Кабан.

(Николай Колев беше известен като явен противник на Филчев, който го уволни от Върховна административна прокуратура през 2000 г. Преди това Колев беше "дясна ръка" на главния прокурор и както самият той е признавал, е бил изпълнител на част от неговите наказателни акции – бел. ред.)

После посланикът уточни, че във Франция няма главна прокуратура и главен прокурор, а само окръжни обвинители.

Според френския дипломат в новия доклад на Брюксел има много интересни неща. Той наблегна на идеята на премиера Бойко Боисов държавите членки на ЕС да изпратят експерти, които да наблюдават прокурорската работа.

„Защо не и от Франция, другите магистрати от ЕС ще могат да анализират. Те знаят, ще бъдат независими, знаят, че има различни съдебни системи, ще могат да разберат какви са особеностите на българската правосъдна система, какви са трудностите, проблемите в прокуратурата, във ВСС и след това да направят независими препоръки. Естествено трябва страните членки да говорят с правителството, но това е добра идея”, каза Дьо Кабан.

По повод доклада той припомни, че България е от 8 години член на Евросъюза.

„А това значи, че този доклад е куче, което лае, но не хапе – това значи, че трябва може би да направим нещо друго. В момента има този механизъм, но той е за сътрудничество и проверка, а сътрудничеството може да е каквото казах и каквото е предложението на г-н Борисов -  експерти от различни страни, които да помагат на колегите си, да наблюдават и да правят оценки и да докладват на Комисията. Това е интересна идея, виждаме, че липсите са много ясни, известни, българите нямат доверие в съответната система и нищо не се случва”, допълни посланикът.

Помолен за коментар на „Яневагейт” и на изказванията на Румяна Ченалова, Ксавие Лапер дьо Кабан я нарече „моята приятелка” и заяви:

„Каквото казват (Владимира Янева и Румяна Ченалова – бел. ред.) може да е интересно, но е интересно и сега какво г-жа Ченалова казва. Защо да няма разследване за фактите, които те казват? Това може да е разговор на две незнам какво във фризьорски салон (тук водещата му подсказа: каки – бел. ред.), да, не мога да преценя, но би било интересно да се знае какво точно има вярно в този разговор.”

Той отхвърли обвиненията на Румяна Ченалова, че се е намесил безпрецедентно в едно висящо дело.

„Не приемам този упрек, нямаше да се меся в това дело, ако нямаше толкова незаконно решение от нейна страна, че просто нямах друг избор. Когато апелативният съд реши делото, те решиха, че решението на съдията е било напълно незаконно”, каза Дьо Кабан.

Попитан дали ходи на врачки, както Ченалова се консултира с тях и помолен да коментира дали някой му е платил за намесата той заяви:

„А не, не ходя на врачки.  Да, вярно е, моето правителство ми плаща за този тип интервюта и действия. Но това е интересно, защото има хора, които не мислят, може би в нейния случай, и не могат да разберат, че има и други хора, които могат да работят само за заплатата си, за честта, за факта, че защитават интересите на държавата си, и за мен това е най-голямото удоволствие в моята работа. А не е важно да получа огромна сума пари. Тя показва, че според нея единственото нещо, което е важно, са парите.”

Според Ксавие Лапер дьо Кабан ВСС не е институция, „която заслужава честта на това общество, това, което се случи миналата седмица е абсолютно неразбираемо” (отстраняването на Соня Найденова като представляващ ВСС – бел.ред.). Според него всички посланици работели добре с Найденова.

„Репутацията на ВСС не е много висока след опраскването на г-жа Найденова, с която всички посолства са имали много добри отношения. Това е една от причините тази репутация да е много ниска”, обясни той.

А в коментар за поисканите оставки на ВСС от ГЕРБ и част от РБ заяви, че „първо трябва да бъде приет законът за съдебната система, която ще измени начина за избиране на членовете на ВСС”. Едва след това била възможна оставка.

„Но през декември Народното събрание реши този състав на ВСС да продължи до края на мандата си, може би трябва още едно решение на Народното събрание”, обясни дипломатът.