За първи път от началото на епидемията "Зика" в Латинска Америка изследователи са изолирали активен вирус в проби от човешка слюнка и урина. Официалното съобщение е на правителствения здравен институт "Фиокрус" в Бразилия, цитирано от Ройтерс. Следи от вируса са били открити в телесни течности и при предходна епидемия във Френска Полинезия в периода октомври 2013 - март 2014, но това е първият случай на регистриран активен вирус, допълва Би Би Си. 

"Открити са следи от активен вирус "Зика" в слюнка и урина. Но това все още не означава, че той може да се разпространява чрез слюнка и урина", категоричен е ръководителят на института "Фиокруз" Пауло Гадела, цитиран от Би Би Си. 

Откритието е направено след анализ на проби от двама пациенти и частично дешифриране на генома на вируса, но не е ясно дали ще потвърди подозренията, че може да се разпространява при кихане и кашляне. В момента официалният носител на заразата са т.нар. тигрови комари, които го предават при ухапване.

Специалистите тепърва ще проверяват доколко е възможно заразата да се разпространява чрез телесни течности, а резултатите по всяка вероятност ще потвърдят или опровергаят други твърдения, свързани с разпространението на вируса "Зика".

Преди броени дни учени от Тексас обявиха, че са регистрирали първия случай на предаване на вируса по полов път. А днес испанските здравни власти съобщиха за първия случай на бременна европейка, носителка на заразата.

Тази събота армията в Бразилия се мобилизира, за да избие комарите в страната, а СЗО препоръчва да се прекратят кръвопреливанията от хора, които са патували или пребивавали в районите на епидемията. Считано от понеделник, 1 февруари, "Зика" е обявена за глобална заплаха, подобна на ебола.

Учените свързват вируса с появата на мозъчни малоформации (микроцефалия) сред неродените бебета в региона, а степента на опасност е висока, защото все още няма разработена ваксина, нито ефективно лечение срещу болестта.