Депутатът от ДПС в три парламента от 1997 до 2009 година Ахмед Юсеин напусна партията. В емоцианлно обръщение на турски език, публикувано на личната му фейсбук страница, Юсеин пише:

„Ние сме потомци на велик род, не ни отива да продължаваме така.“

Ахмед Юсеин е член на ДПС от март 1990 година до 3 февруари, когато лично е подал оставката си в централата на Движението.

"Не е ясно кой е ръководител на партията. Нейният основател или "многообичаният" в България, Европа и САЩ Пеевски, или пък назначените съпредседатели. Не знам остана ли такова нещо, наречено вътрешнопартийна демокрация?", пише Юсеин.

Политикът отговаряше за въпросите на човешките права и вероизповеданията в парламентарната група на ДПС. Юсеин поддържаше и най-тесни връзки с изселническите организации на българските турци в република Турция. В обръщението си той не споменава дали ще продължи да се занимава с политика, но напускането му съвпада с информациите за подготвяна нова партия от бившия председател Лютви Местан.

НОВАТА ПАРТИЯ НА МЕСТАН ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕНА ТАЗИ СЕДМИЦА

Ахмед Юсеин разказва и за новогодишния купон в т.нар. Боянски сарай, когато му се наложило да си тръгне по-рано.

"Хората по цял свят с дни се приготвят да празнуват Нова година. Да е жив и здрав почетният председател и тази година ни покани. Тръгнах си по-рано по здравословни причини. Не мога да приема думите на председателя-учредител, че прочетената от трибуната на парламента декларация във връзка със сваления самолет е грешка, както и това, че няма да позволи българските турци да са пета колона на Анкара.

Какво иска да каже? Че ние като страна член на НАТО трябва да обичаме страната, която нарушава въздушното пространство на балтийските държави и нашето откъм Черно море и откъсна Крим и територии от Украйна?

Боже мой, бях потресен от това изявление и от отношението му към лидера Местан.“

По-нататък Ахмед Юсеин критикува остро съпартийците си за необяснимото забогатяване за сметка на избирателите.

Такова лицемерие не ви отива, колеги. Членовете на парламентарната група на ДПС са шампиони по корупция и това може да се види от сметките им в КТБ, в български и швейцарски банки. Числата са шокиращи. Искам всички да са богати и щастливи. Но да поговорим ли за младите ни надежди? За изоставените бедни хора по селата?“

Юсеин си обяснява точно с тези проблеми загубените 7 общини от ДПС в Северна България. Изказва и надежда това да бъде обсъдено на наближаващата Национална конференция на ДПС.

„Надявам се новоизбраният председател да не допуска да се превърне в "поредната салфетка". Никой в България не може да бъде собственик на българските турци. Не трябва да позволяваме такова нещо да се случи. Реалният председател се е скрил в едни сараи сякаш е на друга планета, а активистите му са като войници, не бива да допускаме такова нещо.“

Накрая Ахмед Юсеин се извинява, ако с думите си е наранил някои от колегите си или избирателите на ТЯХНАТА партия.

 

Değerli dava arkadaşlarım ve kardeşlerimYıllarça temaslarımızdan dolayı ve Sizlere saygımdan dolayı, songünlerdeki...

Posted by Ahmed Yusein on Thursday, February 4, 2016