673 481 подписа. Но това не са подписи. Това са 673 481 съдби... 673481 мечти. Затова държавата трябва да се съобрази с тези съдби и мечти. Това заяви тв водещият Слави Трифонов пред сградата на Народното събрание на бул. "Дондуков", докато от Инициативния комитет на шоуто му внасяха десетки сини папки с подписи с искане за провеждането на референдум.

Общественото допитване, което Трифонов предлага, е със следните 6 въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

"Колеги, вие сте чули за референдума? Той е от три месеца", каза вместо поздрав тв водещият, и заяви, че се надява сега медиите да отразяват народното допитване. 

 

 

Трифонов отбеляза, че са нужни 400 000 подписа и в момента,  според Закона за прякото участие на гражданите парламентът няма избор, освен да организира референдум. 

"Политиците нямат думата", отсече шоуменът. 

 

 

 

На въпрос дали планира влизане в политиката Трифонов се изсмя и каза:

"В какъв план, не мога да ви разбера - това, което правя в телевизионното предаване в момента също е политика, вие сега също правите политика. Питате дали ще се кандидатирам за президент или за министър-председател?"

 

 

 

 

"Примерно", отговори репортерка. 

"В момента има 673481 подписа, които ще бъдат внесени, и държавата трябва да се съобрази с волята на народа", повтори Трифонов, заобикаляйки отговора на питането. 

 

 

 

 

 

На питане на Клуб Z дали се притеснява, че въпросите могат да бъдат редактирани от депутатите, Трифонов заяви, че няма такова нещо. След тато репортерите обаче му дадоха примери с другите референдуми, той каза:

"Ако ги променят, ще си понесат всички последствия."

Клуб Z попита Трифонов и дали Недялко Недялков заслужава любовта му.

"Какво? Това са лични отношения, тях ще ги коментирам на 14-и февруари", отговори гологлавият телевизионер.