Министърът на отбраната Николай Ненчев днес опроверга съобщенията, че НАТО ще разположи разузнавателни самолети АУАКС и още войски в България.

Той уточни, че такова решение няма и предстоят разговори какви допълнителни сили на алианса може да има в нашата страна вследствие на днешното решение на министрите на отбраната да увеличат военното присъствие край източните граници на НАТО.

"Беше констатирано, че няма пряка и непосредствена заплаха за нито една от страните-членки, но в същото време беше отчетено, че средата за сигурност е много силно влошена", каза Ненчев.

"Това налага под една или друга форма, като една превенция да да се вземат необходимите мерки за предно разполагане в Източна Европа", каза той пред журналисти в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

Запитан как това засяга България, Ненчев отговори: "Това тепърва ще бъде обсъждано". Той припомни, че и в момента НАТО има постоянно присъствие у нас с ученията, които провежда в България.

Специфично за информациите за още 1 000 военни и самолети АУАКС, министърът каза: "Това не отговаря на истината. Този въпрос за разполагане, за бройка за АУАКС не е коментиран днес, нито вчера".

По принцип България е готова да приеме както сухопътни така и военновъздушни или военномориски сили, каза той.

"В края на миналата седмица Народното събрание прие решение, което на практика разрешава охраната на въздушното пространство да става съвместно с нашите съюзници от алианса, така че това е един съвсем естествен процес, но не сме влизали в конкретни разговори до момента", каза Ненчев. "Не е ставало въпрос за това колко хора, къде и под каква форма ще участват".

Той потвърди, че армията е готова както в момента да продължи да помага на Гранична полиция в охраната на границите с оглед на миграционната криза.

Ненчев посочи като основание за това и решението, което НАТО взе да започне подготовка за военноморска мисия срещу нелегалния трафик на хора между турските и  гръцките брегове в Егейско море.

"Имаме необходимия ресурс, бихме могли незабавно да увеличим присъствието на хората и техниката многократно", каза Ненчев за българските граници.