НИЯ КАРАДЖОВА

Новият просветен министър Меглена Кунева защити в парламента проектите за учебни програми, направени от екипа на предшественика ѝ Тодор Танев. Въпреки силната съпротива срещу тях, която коства оставката на Танев, Кунева няма да поиска преразглеждането и пренаписването им. Тя на няколко пъти акцентира на факта, че качените програми са само проекти. Същото обясняваше и Тодор Танев, но въпреки това реакцията срещу него бе много остра.

Кунева обясни също, че програмите са „базирани на националните традиции, външните изследвания и европейската рамка“, но избяга от конкретните въпроси защо материалът, свързан с България, се качва в по-горни класове. Валери Жаблянов от БСП нарече програмите „чиновнически произвол“ и предложи те да се пишат от по-широк кръг хора. „Ако ги пишат външни хора, какво ще прави администрацията“, попита пък Кунева. 

Малко преди това след среща на Кунева с издателите стана ясно, че все още не е намерено решение за новите учебници в първи и пети клас. Припомняме, от новата учебна година децата в тези класове започват да учат по нови учебни програми, но сроковете за създаване и одобряване на учебници са твърде кратки. Кунева заяви само, че няма да допусне хаос и всяко дете ще има „качествен учебник“ на 15 септември, без да е ясно нов или стар ще бъде учебникът.

Издателите са предложили, там, където е възможно, към сега действащите учебници да бъдат направени допечатки с новия материал. Това обаче може да стане само по математика в първи клас, като се добави брошура със смятането от 20 до 100, което е нов елемент. По история и литература в пети клас материалът е изцяло нов и няма как въпросът да бъде решен с допълнителни брошурки към учебника.

Предстоят още срещи с издателите, които отново са настояли влизането на новите учебници да бъде отложено за следващата учебна година.