Министърът на финансите Владислав Горанов поиска от компанията, разследваща схемите за източването на КТБ "Аликс партнерс" да бъде оповестен изготвеният от компанията доклад за активите на трезора в несъстоятелност.

Това обявиха от финансовото ведомство.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. и ангажирана от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. 

"Общественият интерес за даване на гласност на тези заключения надделява, независимо от притеснениета, че разсекретяването на факти и обстоятелства от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката", аргументира искането си министър Горанов, цитиран от пресслужбата на финансовото министерство.

От миналата година насам на няколко пъти финансовият министър отказваше да разкрие констатациите в доклада на британската компания. Няколко парламентарни питания по тази тема имаше от страна на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. Според тях именно от този документ ще стане ясно как и кой е организирал схемата около източването на КТБ.

Горанов обаче отказваше каквато и да е конкретика с аргумента, че в договора с "Аликс партнерс" има тежки клаузи за конфиденциалност, които забраняват оповестяването на доклада или части от него.