Властта, особено тази власт, управлява без каквато и да било стратегия. Тя действа ситуативно, „отиграва“ проблемите, имитира управление, симулира наличието на някакви идеи и се опитва да внушава чрез пропаганда, че нещо прави. Всъщност, тя се опитва да обясни, че макар и да не прави нищо, го прави добре.
Подобно „управление“ като номер минава у нас. Малко харизма, малко медийно промиване на общественото съзнание, малко еврофондове и много взети назаем милиарди, срещу ипотекиране на бъдещето на държавата, а вече и на нейното настояще.
Но това е така не от вчера, камо ли от днес. 
Днес обаче има повод за замисляне и тревога.
Защото властта очевидно е загубила ориентация, инстинктите й за оцеляване вече не работят, тя започва да се поддава на паника. Всичко, което се случва е все едно при снишаващия се стремително дирижабъл, хората в неговата кошница да започнат да изхвърлят от нея торбите с пясък, само и само той да се поиздигне поне с малко. Но проблемът е, че всъщност дирижабълът е пробит и шумът, който се чува е от изтичащия от него газ.
Ние виждаме, да го кажа отново, паника у властта. Ние съзерцаваме пасивно пълната загуба на ориентация у властимащите. Пред очите ни е започналото свободно падане. 
Проблемът е, че поради разни въздушни течения, това падане може да се забави, да ни се струва, че ние криво-ляво, но летим. Това обаче не е летене, то е носене в разни посоки и по капризите на ветровете. Единствената реална перспектива е неизбежния удар в земята.
За жалост, като общество отново и отново се хвърляме да обясняваме някой конкретен ход, дадена импровизация, отчаян опит да се симулира контрол върху дирижабъла. Това е взиране в повърхностното, във видимото от притъпените ни сетива.
А трябва да търсим дълбоката причина за случващото се. И тя е в пълната неспособност на властта да овладее управлението на дирижабъла „България“. Никога и никъде не се е случвало една сложна система, каквато е държавата, с нейното общество и гражданите й, да е издържала дълго на „управление“ от паникьосани, загубили ориентация, имитиращи управление и симулиращи контрол върху властта, изплашени и напълно неспособни да се справят с положението любители. За жалост, едва ли точно ние, ще сме първите, които ще избегнат възмездието, за това, че са поверили управлението на държавата си на точно такива паникосани и дезориентирани аматьори….