Съюзът на съдиите се обърна с четири искания към шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрани от съдийската квота - Галя Георгиева, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев. Това съобщи "Правен свят".

Първото е да защитят съдебната власт срещу политическата и медийна кампания срещу нейни представители.

Второто - по тяхна инициатива да бъде направен анализ на информацията, събрана при проверката на предходното ръководство на Софийския градски съд, за да бъде даден ясен и категоричен отговор имало ли е корупция и кои са отговорните.

В тази връзка от ССБ искат шестима във ВСС, излъчени от съдиите, да направят така, че да бъде огласено развитието на образуваните по предложения на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и бившия министър на правосъдието Христо Иванов дисциплинарни производства срещу Владимира Янева, Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Третото искане на съсловната организация, за чието изпълнение се иска съдействие от шестимата членове на ВСС, е да бъдат публикувани всички материали от проверката по записите на разговори на Янева и Румяна Ченалова.

А четвъртото - избраните от съдиите кадровици да предложат конкретни мерки в изпълнение на препоръката в доклада на Европейската комисия за осигуряване на условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в управлението на градския съд.

От ССБ обясняват защо са решили да се обърнат само към шестимата представители на съдиите в съвета, а не към всичките му членове.

"Вие сте членове на ВСС, избрани да представляват българските съдии и да защитавате тяхната независимост и авторитет. Решихме да адресираме това писмо до Вас и защото поредица наши обръщения към целия състав на ВСС бяха оставени без обсъждане и отговор", пишат от съсловната организация. И заявяват: "Като се изключи Асоциацията на българските административни съдии, в която правото си на сдружаване упражняват съдии от административните съдилища и от Върховния административен съд, ССБ в момента е единствената организация на съдии от всички нива и видове съдилища с легитимни органи на управление."

Основна тема на писмото е липсата на реакция от страна на съвета по публикациите в някой медии и изказванията на премиерския съветник Яне Янев, с които се атакуват съдии.

"В последните два месеца в някои медии се води ескалираща кампания, насочена срещу председателя на ВКС, срещу сегашното ръководство на СГС и срещу временно изпълнявалия длъжността председател на СГС - съдия Владимир Йорданов (той беше, преди да назначат титуляря Калоян Топалов, б.р.), като в рамките на същата кампания се отправят нападки и срещу отделни съдии, и срещу ССБ. Тази кампания се води при застъпване на някои от тезите ѝ с медийните изяви на господин Яне Янев, легитимиращ се като лидер на политическа партия и съветник на министър-председателя.

Въпреки продължителността на така водената кампания, въпреки характера на отправяните нападки, в това число и обидни квалификации към председатели на съдилища, техни заместници и съдии, ВСС не счете за необходимо да реагира по никакъв начин. Необяснима е липсата на реакция от страна на ВСС, както с оглед на неговите задължения, така и поради обстоятелствата, че именно този състав на съвета определи като временно изпълняващ длъжността председател на СГС съдия Йорданов, същият състав със значително мнозинство назначи и настоящия председател на съда и неговите заместници", заявяват от ССБ.

Според организацията тази кампания е станала възможна и защото ВСС не даде адекватен отговор на всички нередности при управлението на градския съд, под ръководството на Владимира Янева.

Съдиите се спират и на записите на разговори между Янева и Ченалова.

"Считаме, че с бездействието да установи конкретната отговорност на предходното ръководство на СГС, както и да проведе прозрачно изследване на обстоятелствата, твърдяни в разговорите, записите от които бяха публикувани в медиите, ВСС за пореден път остави неразсеяни съмнения за наличие на порочни явления в управлението на съдебната власт, несъвместими с принципите на независимост и върховенство на закона", пишат от ССБ.

И припомнят, че и ЕК определя начина, по който съветът приключи проверката си като такъв "при будещи недоумение обстоятелства".

ДОКЛАДЪТ КРЕЩИ: ПРОСТО НЕ ИСКАТЕ

Брюксел препоръча също "да се осигурят условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в управлението на СГС, по-специално по отношение на възможни проблеми от системен характер, в това число евентуални сходни практики в други съдилища." ВСС обяви серия от мерки след доклада, но според съсловната организация те не отговарят изцяло на поисканото от ЕК.

"В обявените от страна на ВСС предложения за мерки по изпълнение на препоръките от доклада е предвидено само извеждането на проблемите от възможен системен характер на базата на доклада от проверката на СГС, като не са предвидени мерки за разследване на твърденията за корупционни практики в този съд", подчертават от ССБ.