32-годишен мъж е починал на място, след като се ударил с тротинетка в стълб на столичния булевард "Симеоновско шосе" малко преди полунощ в сряда вечер. Това е вторият загинал при употреба на такъв вид превозно средство за последните два месеца и поредният трагичен случай от началото на годината.

На 27 август 16-годишно момче падна с тротинетка в Плевен и въпреки че беше оперирано, по-късно почина в болница с тежка черепно-мозъчна травма. Тогава бе съобщено, че инцидентът вероятно е причинен от неравности по път, след като е бил ремонтиран.

В началото на август от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) съобщиха че през първите 7 месеца на годината петима души са загинали, а 192-ма са пострадали при 323 пътнотранспортни произшествия с водачи на електрически тротинетки.

Какви правила важат за тротинетките?

Придвижващите се с електрически тротинетки са длъжни да спазват всички правила за движение по пътищата на страната

Законът за движение по пътищата постановява, че те могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. Общинските съвети имат право да определят участъци с по-ниска скорост с наредба. Електрическите тротинетки могат да се карат само по изградената велосипедна инфраструктура и по пътища с максимално разрешена скорост до 50 км/ч.

Минималната възраст за управление на електрическа тротинетка е 14 години. Децата на тази възраст имат право да карат единствено по велосипедни алеи. За да може да използва пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч, водачът трябва да е навършил 16 години.

Задължително е каращите електрически тротинетки до 18 години да се придвижват с предпазни каски. В тъмната част на денонощието те трябва и да носят светлоотразителни жилетки. Забранен е превозът на големи предмети и товари с електрическа тротинетка, както и използването ѝ от двама души едновременно.