УНИАН*

2-ма кандидати за президент – Наталия Королевская и Олег Царев, се оттеглиха по собствено желание от надпреварата. Централната избирателна комисия нареди двамата да върнат удостоверенията, че са кандидати за поста, но в същото време внесените от тях депозити за участие във вота, няма да им бъдат възстановени. По този начин в момента за президент на Украйна се борят 21 кандидати.

По 4 основни версии за покушението срещу кмета на Харков Геннадий Кернес работи следствието в момента. 1) Престъпление, свързано с професионалната дейност на кмета. 2) Престъпление, свързано с дейността на Кернес и неговото обкръжение в търговската сфера. 3) Версия, свързана с лични враждебни отношения на кмета. 4) Версия, която може да произтича от противопоставянето на Кернес на сепаратистките настроения в Харков. Самият пострадал вече е в съзнание и се намира в израелска болница.

5-има сътрудници на украинските служби загинаха, а 12 бяха ранени по време на проведената антитерористична операция в Донбас на 2 и 3 май. Загубите от страна на сепаратистите към момента не са известни.

12 заложници, сред които и група военни наблюдатели от мисията на ОССЕ и украински военнослужещи, бяха освободени от терористите в Славянск на 2 май в резултат на активната фаза на антитерористичната операция.

46 човека загинаха в Одеса след стълкновенията на 2 май и пожара в Дома на профсъюзите. 214 души са потърсили помощ в здравните заведения, между тях и 22-ма милиционери. В момента в болници в града се намират около 90 човека, 27 от тях – в много тежко състояние.

50 години затвор и конфискация на всички активи грозят олигарха Дмитрий Фирташ, ако съдът във Виена го екстрадира в Съединените щати. Разследването за углавно престъпление срещу него се води от следователи на ФБР от няколко години. Олигархът е заподозрян в създаването на престъпна група и даване на подкупи на представители на местната власт в един от щатите, както и на централната власт на страната. Дмитрий Фирташ очаква разглеждането на делото му не в следствения арест, а в своята резиденция във Виена, плащайки за това гаранция от рекордните за австрийското правосъдие 125 милиона евро.

90 процента от сериалите и шоутата по украинските тв канали са руско производство. Националната експертна комисия на Украйна по въпросите за защита на обществения морал отбелязва, че украинските средства за масова информация в момента са преситени от продукции, пропагандиращи насилие и жестокост. А в руските продукции дори положителните герои постоянно пиянстват, извършват насилствени действия и взимат подкупи.

172-ма души са задържани в рамките на разследването за масовите безредици в Одеса на 2 май. Мнозинството от тях са граждани на Русия и жители на Приднестровието. По събраните факти органите на вътрешните работи вече са започнали 10 производства за углавни престъпления. По време на следствените действия, правоохранителните органи са иззели от задържаните огнестрелно оръжие с нарезни, гладки цеви и др., както и значително количество запалителна смес.

543 са официалните наблюдатели от международни организации и чужди държави, регистрирани за президентските избори в Украйна. От тях 179 са от Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ, 26 от ПАСЕ, 20 от Международния конгрес на украинците, 51 – от Украинският конгресен комитет в Америка, 4 – от Канадската мисия за наблюдение на избори, 37 – от САЩ.

2 361 000 гривни е превела за нуждите на украинските военни държавната компания „Енергоатом“, оператор на всички действащи атомни електроцентрали в Украйна. Средствата ще отидат за материално-технически нужди на въоръжените сили на Украйна и за медицинско обслужване на военните.

17 010 000 000 долара ще получи Украйна в рамките на двугодишната програма „стенд бай“ от Международния валутен фонд. 3,19 милиарда долара ще бъдат предоставени веднага в рамките на изключителните компетенции на фонда. Като цяло се очаква, че Украйна само през май ще получи до 5 милиарда долара финансова помощ от ЕС и САЩ.

100 000 000 000 долара са откраднали от Украйна бившият президент Виктор Янукович и неговото обкръжение, сочат данните на изпълняващия длъжността главен прокурор Олег Махницкий. По думите му част от тези средства е в европейски банки, част е изнесена от Украйна. Най-малко 32 милиарда Янукович и семейството му са пренесли в брой и с камиони през границата в началото на годината. Предполага се, че от тези средства се финансира дейността на сепаратистите в Източна Украйна.

 

* Клуб Z публикува без редакторска намеса материала на украинската информационна агенция УНИАН „Седмицата в цифри“, заради пълната картина на случващото се в политическия живот на Урайна в момента, която той дава. Редакцията публикува и текстове, дори когато има несъгласие с изразени в тях мнения.