БЕРЛИН – Кошмарът от новогодишната нощ в Кьолн едва ли някога ще бъде забравен. Подадени бяха 1092 жалби от пострадали, 593 от тях за сексуални посегателства. Следствие се води едва срещу 78 заподозрени, само един от които за сексуално посегателство. Останалите продължават да се издирват.

Първите престъпници застанаха днес пред Темида в града край Рейн. Първи в съдебната зала влезе мароканецът Йонес А. (23 г.). Той е обвинен, че на площада пред катедралата е откраднал мобилен телефон на 20-годишна жена.

Поданикът на арабското кралство пристигнал нелегално преди година в Германия от Испания. Той призна кражбата и се покая. Грабнал мобилния телефон на жертвата, когато тя го извадила, за да снима величествения храм.

Прокурорът по процеса поиска наказание от шест месеца и половина условно, тъй като подсъдимият е с чисто съдебно досие в Германия. Съдът постанови 6 месеца условна присъда и глоба от 100 евро.

По-късно в съдебната зала влязоха Самир С. на 18 г. - също от Мароко, и 22-годишният Халид Б. от Тунис. Според обвинението също в новогодишната нощ двамата са откраднали от индийски турист чанта с фотоапарат.

Процесът започна с конфуз. Според обвинението подсъдимият от Тунис  се казва Халид Б. Той обаче призна, че истинското му име е Ахмед М.

И двамата признаха вината си.

По-тежко е положението на мароканеца Самир С. Той ще трябва да отговаря и за кражби от магазини в Дортмунд през март 2015 г. Когато при пореден удар е бил заловен, е оказал съпротива.

Прокуратурата настоява за присъда от половин година условно, тъй като Самир е под 21 години. В такива случаи се налагат “младежки наказания”, какъвто е буквалният превод на законовия текст.

За съучастника му в престъплението в Кьолн обвинението иска 4 месеца условна присъда.

Прокурорът по делото Бастиан Блаут заяви:

“Това не са нормални времена. Намираме се в една от най-големите обществени кризи от последните години. Събитията от новогодишната нощ значително допринесоха за изострянето на чувството за несигурност. Цял свят сега отправя взор към нашия град. Обаче правосъдието не е политика и не прави политика. Недопустимо е правосъдието да се ръководи от общественото мнение.”

Това ще рече, че германската Темида не може да се влияе от настоявания погазилите закона в новогодишната нощ в Кьолн да бъдат хвърлени за години зад решетки. Наказанията се определят не от емоции и под натиск на обществеността, а според извършеното престъпление и възрастта на виновните.