НИЯ КАРАДЖОВА

Просветното министерство разрешава две нови форми на детска градина, освен традиционните – целодневна и полудневна. Това ще стане със специален нов стандарт за предучилищното образование. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов поясни, че предстои един месец обществено обсъждане на проекта и ако има обосновани предложения от учители и родители, той ще бъде коригиран. Ако няма забележки, ще заработи от втори август, заедно с влизането в сила на новия училищен закон.

Първият нов вариант на забавачка позволява почасовото отглеждане на дете в детските градини. Вместо да оставяме хлапето на детски центрове, които работят без лиценз, можем да го оставим между три и пет часа в детска градина на грижите на учителка. Родителят обаче трябва да даде предварителен график кога смята да заведе детето си.

Вторият нов вариант предвижда възможността родителят да гледа детето си у дома, но да го обучава по програмите на МОН за детските градини. Тази форма се нарича самостоятелна и може да се приложи към децата на пет години, за които детската градина вече става задължителна. За да бъде одобрен, родителят трябва да кандидатства пред специална комисия и да докаже, че е в състояние да осигури подходяща среда на детето си. Трябва да напише и план за това, как мисли да обучава малчугана вкъщи. В края на годината учители ще проследяват напредъка на детето и ще му издадат документ за училищна готовност, с който вече може да се запише в първи клас.

Стандартът предвижда също децата вече да учат всичко под формата на игра. Досега те имаха отделни занимания, в които усвояваха различни знания, и отделни часове, посветени само на игра. Сега дори и ученето трябва да бъде пречупено през игрова ситуация. Програмите предвиждат още на три годинки детето да знае името на страната ни, на пет да разпознава знамето, а на шест – химна, както и да знае как се отдава почит под неговите звуци.