Olympus Corp, японският производител на медичинска техника и електроника, който беше замесен в мултимилиарден счетоводен скандал преди 5 години, се е съгласил да плати поне $646 млн., за да прекрати две производства за предлагане на подкупи, заведени от правителството на САЩ, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Във вторник подразделението на Olympus в САЩ, което е най-големият дистрибутор на ендоскопи в страната, огласи, че ще плати $623 млн., за да уреди криминално преследване и граждански искове, свързани със схема за плащане на подкупи на лекари и болници, както и ще даде $23 млн., за да бъде прекратено производството по Закона за корупционните практики в чужбина за подобни нарушения в Латинска Америка.

Санкцията за нарушение на забраната за даване на парични стимули за извършване на покупки е най-голямата в историата на САЩ. Позразделението, Olympus Corporation of the Americas, е признало, че е спечелило нови клиенти и е възнаграждавало продажбите на своята апаратура, като е предоставяло на лекари и болници бонуси, сред които плащане на консултантски услуги, пътувания зад граница, посещения в скъпи ресторанти, безплатни ендоскопи, както и милиони долари грантове.

В един от случаите филиалът е платил пътуване на трима лекари в Япония като награда за това, че болницата им е предпочела Olympus пред друг доставчик на оборудване. В друг влиятелен медик от нюйоркско лечебно заведение е получил безплатно оборудване за $400 000 за своята частна практика.

Санкцията е пореден удар за Olympus, която беше разтърсена от счетоводен скандал, свързан с изкуствено завишаване на печалбата ѝ през 2011 г., което доведе до спад с над 80% на цените на акциите на 97-годишната компания. Оттогава насам акциите възстановиха стойността си, подкрепени от реформите в корпоративното управление чрез назначаване на външни за компанията лица за директори и пъст в печалбата поради поевтиняването на йената.