„България също може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив.”

Това обяви пред БНР зам.-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя обаче се надява, че до подобна ситуация няма да се стигне.

През седмицата Брюксел обеща спешна финансова помощ на Гърция в случай, че изпадне в хуманитарна криза и не успее да подслони хилядите мигранти, блокирани на нейна територия. За първи път ЕС предприема нов подход на скоростно финансиране на свои държави-членки, по подобие на фондовете за хуманитарна помощ за бедстващи страни от Третия свят. Общата сума, която се предлага по този нов хуманитарен механизъм от Европейската комисия е 700 милиона евро в рамките на 3 години, като през 2016 г. ще бъдат похарчени 300 милиона. Само Гърция обаче настоява да получи 500 млн. евро.

„Всяка страна, която има нужда от спешно финансиране, може да получи пари от този нов инструмент. Аз много се надявам, че на България няма да й се наложи. Ако й се наложи – да, разбира се, тя може да има достъп до това финансиране”, каза Георгиева.

Тя припомни, че чрез новия инструмент в рамките на 24 часа финансирането може да бъде уредено.

"300 млн. е значителна сума, а дали ще стигнат, ще покаже опитът, каза Георгиева. - През втората половина на годината може да се направи преоценка и ако се наложи, да се разгледат нуждите. Но това ще стане наравно с другите приоритети, като работни места, дигиталния пазар. Бежанската  вълна все още не е първостепеннен проблем. Все още имаме задача да направим Европа икономически по-силна", каза еврокомисарката.

„Пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи”, добави Георгиева.