Ден след като багери разрушиха голяма част от стария тютюнев склад на ул. "Одрин" №8 в центъра на Пловдив, институциите дойдоха на работа. В първия работен ден след празниците всички обещаха да си свършат работата и да спрат събарянето на паметника на културата.

"Във връзка множеството медийни публикации и репортажи, поставящи въпроса за законността на събарянето на тютюневия склад зад автогара Юг в гр. Пловдив, Окръжна прокуратура – Пловдив възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност", се казва в съобщение на държавното обвинение в Пловдив.

Рано сутринта жива верига от пловдивчани застана пред останките от тютюневия склад, за да попречат за по-нататъшното му събаряне. Гражданите се отправиха към сградата на общината, за да оставят по една тухла от паметника пред работното място на кмета. Малко по-късно той ги покани на среща.

ЗАГОВОРЪТ НА АНЦУГ-ИЛЮМИНАТИТЕ

 

"Ще направим всичко по силите си и според закона, за да накараме инвеститорите да възстановят съборения тютюнев склад, стига да има теоретична възможност за това. Общината ще търси всички законови средства, за да спре строежа , заяви кметът Иван Тотев съборения тютюнев склад, стига да има теоретична възможност за това. Общината ще търси всички законови средства, за да спре строежа", каза кметът Иван Тотев

КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК НЯМА ДА ОСТАНЕ, АКО НЕ СЕ ДЪРЖИМ КАТО ОБЩЕСТВО

Сутринта пред склада бе и художникът Вълчан Петров. Той е автор на стенописите с мотиви от историята на фармацията, които са украсявали бившата аптека № 22, която се помещаваше в склада преди реституцията му. 

"Могат да бъдат свалени. Има специална техника. Не искам да загубя още от работите си в градска среда, повечето от които са унищожени", каза Петров, предаде "Под тепето".

На място дойде регионалният инспектор към Министерството на културата Стоилка Игнатова. Тя също е обещала проверка в бъдеще време.

"Проверяваме как седят нещата по документи, дали всичко издадено като разрешение е законосъобразно. Ако се налага ние също ще издадем принудителна административна мярка за спиране на разрушаването и спиране на реализиране на инвестиционния проект".

Очаквайте развитие.