"Тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от пресцентъра си.

Това става на третия ден, след като в неделя багери започнаха да рушат емблематичната сграда в Пловдив, това предизвика граждански протести и жива верига за съхранението на старината, а прокуратурата от понеделник проверява случая. 

КАКВО (НЕ) ОСТАНА ОТ ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД В ПЛОВДИВ (СНИМКИ)

Според Министерството на културата лицата, които са съборили части от тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН). Затова и министър Рашидов вече е разпоредил срещу "виновните за унищожаване на недвижима културна ценност" да бъдат образувани производства за налагане на административни санкции.

От министерството посочват още, че е в правомощията им да разпоредят на собствениците разрушаването на сградата да се прекрати и тя да бъде възстановена в оригиналния й вид като паметник на културата.

Окръжната прокуратура в Пловдив, която от понеделник работи по случая, разпореди на кмета на града Иван Тотев и на областната дирекция на МВР да се вземат всички мерки всякакъв работен процес в тютюневия склад да се преустанови, да не се местят и изнасят вещи, мястото да се обезопаси и да не се допускат граждани и автомобили. Забраните са заради прокурорската проверка.

По-рано през деня главният архитект на Пловдив Румен Русев обяви пред "Радио Фокус", че междуведомствена комисия, назначена от културното министерство, започва работа по случая.

ЗАГОВОРЪТ НА АНЦУГ-ИЛЮМИНАТИТЕ

По думите на архитект Русев според "наличните в община Пловдив документи" тютюневият склад на ул. "Одрив" 8 не е паметник на културата. Документите са предоставени с протокол на разследващите органи, увери още Русев.

От съобщението на Министерството на културата обаче става ясно, че то е уведомило община Пловдив още през януари 2014 г. за статута на сградата на тютюневия склад като част от защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по Закона за културното наследство. Според медийни публикации това е годината, в която разрешението за строеж на собствениците на сградата е било подновено от общината.

„Виновни сме всички, че това се случи”, добави още главният архитект на Пловдив.

КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК НЯМА ДА ОСТАВЯТ, АКО НЕ СЕ ДЪРЖИМ КАТО ОБЩЕСТВО

И Русев, и зам.-кметът по устройството на територията в града Димитър Кацарски казаха вчера, че не са се срещали със собствениците на съборената сграда. На тях трябва да бъде връчено разпореждането за спиране на събарянето. Опитите на институциите да се свържат с тях се оказали безсмислени.

Репортер на "Дневник.Бг" обаче е успял да се свърже по телефона с един от собствениците на тютюневия склад.

"Няма да давам коментар. Дочуване." - това са били единствените думи на Георги Бранеков, член на съвета на директорите на "Пи Джей Трейд" АД и управител на притежаваната от дружеството фирма "Одрин 8", собственик на сградата пред "Дневник".