Toshiba Corp даде изключителни права на Canon Inc за преговори за покупката на звеното си за медицинско оборудване. Цената на сделката ще бъде за над 6 милиарда долара, съобщи "Ройтерс".

Продажбата на Toshiba Medical Systems цели да подпомогне изпитващата финансови затруднения японска компания, която преди време се замеси в счетоводен скандал за 1,3 млрд. долара.

В областта на медицинската техника Toshiba се ползва с добро име и произвежда оборудване за диагноститика, сред които и системи за ядрено-магнитен резонанс.

Затова продажбана на това поделение предизвика сериозен интерес сред конкурентите в бранша, в което наддаваха Fujifilm Holdings, Canon и Konica Minolta, в партньорство с европейския фонд за дялови инвестиции Permira.

Ройтерс цитира бизнес всекидневника Nikkei, според който Canon е получил изключително право да купи медицинското поделение на Toshiba с щедра оферта от 700 милиарда йени ($6.2 милиарда), но също така и заради факта, че бизнесите на двете компании имат малко допирни точки и не би трябвало да има проблем с одобряването на сделката от антимонополните органи.

Засега и двете компании отказват коментар по предстоящото им сливане.