"Никой политик и никоя партия не могат да бъдат посредник в отношенията между България и Турция", заяви днес външният министър Даниел Митов.

Той говори в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където изнесе публична лекция по актуални въпроси на външната политика.

"Отношенията ни са прекалено важни, за да допуснем тяхното влошаване заради политическата съдба на един или друг политик или пък заради действията на един или друг посланик. Това не означава, че сме склонни да правим компромиси, когато виждаме, че дипломатически представители от друга страна, без значение коя е тя, напускат параметрите на Виенската конвенция", каза министърът.

Той явно имаше предвид скорошното взаимно изгонване на дипломати от страна на Анкара и София и твърденията, че тези стъпки са свързани с опити за турски натиск в полза на Лютви Местан, свален от лидерския пост в ДПС. За изгонванията така и не бе съобщено официално.

"Това, че нещо не го пише във вестниците, не значи, че то не се е случило. Важен е крайният резултат", обобщи Митов.

Министърът обаче изтъкна, че с Турция сме съюзници в НАТО и имаме общи интереси. Приоритети в отношенията ни са ясен контрол на югоизточната ни граница, за да предотвратим наплива на бежанци, и това, че трябва да изградим газовите си връзки, за да гарантираме диверсификацията на енергийните ни източници.

За България това е особено важно, тъй като тя е почти на 100 процента зависима от доставките на руски газ. Това не е добре независимо от обстановката и актуалните събития. А проектът "Южен поток" е нещо минало и няма как да бъде възстановен, смята дипломат номер 1 на София.

България първа от всички повдигнала въпроса репатрирането на икономически имигранти да стане европейска политика, припомни Митов. Според него Европа трябва да се научи както да приема, така и да връща бежанци. Погрешно е да се смята, че мигрантите ще останат на Стария континент за дълго. Те са в беда и търсещите убежище трябва да получат помощ. Но след приключване на конфликта тези хора трябва да се завърнат по родните си места.

"Няма европейски лидер, който да може да отрече факта, че България е гарантирала своята част от границата на ЕС по максимално добър начин. Защитаваме нашите граници много по-добре от други страни от региона. Въпреки че не сме официална членка на Шенген ефективно защитаваме външната граница на ЕС и това не може да бъде отречено и е признавано от абсолютно всички", изтъкна Митов.

Според него не само България, но и цяла Европа, е подложена на хибридна терапия.

"Облъчват ни с информационни ГМО, които се опитват да разколебаят интеграционния процес в континента и европейския избор на България в частност."

Самият Митов два пъти станал жертва на хибридна война. Първия път негово интервю, дадено за руска информационна агенция, се появило в доста различен вид - махнати били цели абзаци. Вторият пример бил тиражирано интервю, което никога не е било давано. При това сайтът "Бъзикилийкс" обяснявал във входящо каре, че интервюто е измислено. Когато обаче го препечатали други медии, те не съобщили тази подробност. Което накарало един чужд посланик да повярва на лъжата.

Въ външна министерство е създадена оперативна работна група във връзка с номинирането от страна на България на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Тя работи в тесен контакт със самата Бокова. За групата е отпуснат и бюджет, който ще бъде обявен съвсем скоро.

Накрая Митов говори и за бъдещо модернизиране на дипломатическата служба. Според него в системата на външно министерство има прекалено много началници. Като пример той даде, че от 481 дипломатически служители във ведомството в момента 173-ма са ранг посланик или пълномощен министър. А аташетата са едва 24, като в началото на годината били само шест. В нито една друга страна от ЕС няма такъв дисбаланс.