Article_top

Клуб Z

Преди сандвичите с пушена сьомга и суши ролцата със сурова риба да станат част от асортимента на супермаркетите рибата с оранжево месо беше скъп деликатес, пише в. Financial Тimes. Но отглеждането ѝ във ферми в океанската вода рязко смъкна цените на сьомгата и я направи достъпна и за масовия потребител.

Заради увеличеното търсене и по-слабата продукция цените на рибата скачат и скоро тя може да загуби статуса си на достъпна и здравословна храна.

"В миналото сьомгата беше луксозна стока и ако цените ѝ продължат да се вдигат скоро тя ще стане само по джоба на богатите", казва Филип Барб, главен изпълнителен директор на френската компания Ocean Direct, която е един от най-големите търговци на риба в Европа.

В края на 2013 г. цената на килограм сьомга на едро достигна рекордните $ 8,50 заради повишено търсене в огромни пазари като САЩ и Бразилия. Повечето от производителите на риба и инвеститорите, които се събраха тази седмица на изложението Seafood Expo в Брюксел очакват ръстът на цената да продължи.

Нарастващата популярност на сушито и повишеното търсене на сьомгата като отличен балансьор на нивото на холестерола увеличават търсенето на рибата. През 2013 г. продажбите на сьомга нараснаха с около 7%, като заедно с ръста на цената това повиши приходите на норвежките фермери с 35%.

Увеличиха се и печалбите. Базираната в Осло компания Marine Harvest, която е най-големия производител на сьомга с развъдници в Норвегия, Чили и Шотландия обяви шесткратно увеличение на печалбата си.

В същото време има и други фактори, които гарантират ръста на цената на вкусната риба. В Норвегия правителството ограничава производството като издава все по-малко разрешителни. В същото време риск от заболявания може да доведе до срив в продукцията в съществуващите ферми.

Заради прекомерен улов се увеличава и цената на аншоата, която се използва за храна на сьомгата в развъдниците. Морските температури също са от значение – студената вода забавя растежа и обратното.

Така че цените на една от най-предпочитаните риби няма как да не се увеличават.

 
Сьомгата може да стане скъп деликатес. Снимка Клуб Z

Преди сандвичите с пушена сьомга и суши ролцата със сурова риба да станат част от асортимента на супермаркетите рибата с оранжево месо беше скъп деликатес, пише в. Financial Тimes. Но отглеждането ѝ във ферми в океанската вода рязко смъкна цените на сьомгата и я направи достъпна и за масовия потребител.

Заради увеличеното търсене и по-слабата продукция цените на рибата скачат и скоро тя може да загуби статуса си на достъпна и здравословна храна.

"В миналото сьомгата беше луксозна стока и ако цените ѝ продължат да се вдигат скоро тя ще стане само по джоба на богатите", казва Филип Барб, главен изпълнителен директор на френската компания Ocean Direct, която е един от най-големите търговци на риба в Европа.

В края на 2013 г. цената на килограм сьомга на едро достигна рекордните $ 8,50 заради повишено търсене в огромни пазари като САЩ и Бразилия. Повечето от производителите на риба и инвеститорите, които се събраха тази седмица на изложението Seafood Expo в Брюксел очакват ръстът на цената да продължи.

Нарастващата популярност на сушито и повишеното търсене на сьомгата като отличен балансьор на нивото на холестерола увеличават търсенето на рибата. През 2013 г. продажбите на сьомга нараснаха с около 7%, като заедно с ръста на цената това повиши приходите на норвежките фермери с 35%.

Увеличиха се и печалбите. Базираната в Осло компания Marine Harvest, която е най-големия производител на сьомга с развъдници в Норвегия, Чили и Шотландия обяви шесткратно увеличение на печалбата си.

В същото време има и други фактори, които гарантират ръста на цената на вкусната риба. В Норвегия правителството ограничава производството като издава все по-малко разрешителни. В същото време риск от заболявания може да доведе до срив в продукцията в съществуващите ферми.

Заради прекомерен улов се увеличава и цената на аншоата, която се използва за храна на сьомгата в развъдниците. Морските температури също са от значение – студената вода забавя растежа и обратното.

Така че цените на една от най-предпочитаните риби няма как да не се увеличават.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Какъв ще е резултатът от първия тур на изборите в София?